Hlavní obsah

Postiženým podnikatelům se má kompenzovat část nájmu a náklady na mzdy

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát bude podnikatelům z odvětví postižených aktuálním omezením ekonomiky kompenzovat náklady na nájemné a na mzdy. Po jednání vlády to ve středu uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš 21. října 2020 na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k dalším opatřením proti šíření koronaviru.

Článek

„Vzhledem k tomu, že půjde o okamžité dopady, tak jsme s okamžitou platností aktivovali klíčové nástroje podpory. Budou platit ihned a do značné míry kompenzují všechny klíčové náklady, které jsou spojeny s chodem těchto provozoven,“ uvedl Havlíček.

Jedním z opatření je spuštění nové vlny programu Covid nájemné, který se bude týkat všech postižených sektorů. „Kdokoliv musí zavřít svoji provozovnu, tak pro něj s platností ode dneška funguje výzva Covid nájemné II,“ doplnil ministr. Kompenzace bude činit 50 procent z posledních tří nájmů.

„Toto mohou obdržet v následujících dnech. Jde tak nejen o kompenzaci nájemného, ale i o okamžitou podporu v hotovosti,“ nechal se slyšet Havlíček.

Oproti jarní verzi programu odpadla podmínka slevy 30 procent od pronajímatele. Stále ale platí, že při podání žádosti musí zájemce o dotaci doložit uhrazení alespoň poloviny nájmu.

Maláčová navrhne prodloužení Antiviru se stoprocentní kompenzací

Ekonomika

Mzdy má kompenzovat upravený program Antivirus A. Firmám může být proplaceno až 100 procent osobních nákladů, včetně odvodů z mezd.

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které vládní opatření omezují, podle Havlíčka ministerstvo financí spustí program kompenzačních bonusů podobný staršímu programu Pětadvacítka. V rámci programu Pětadvacítka vláda na jaře OSVČ nabízela jednorázovou podporu 25 tisíc korun. Nyní by mělo jít o bonus 500 korun na den.

Ještě před zpřísněním opatření byly zavřeny restaurace, hospody, kina, divadla, bazény, fitness centra, zoologické zahrady a další služby. Na základě středečního opatření ve čtvrtek zavře také velká část obchodů a většina dosud nezavřených služeb.

Reklama

Související články

Wales chystá lockdown

Wales od pátku vstoupí do „krátkého a ostrého” lockdownu. Trvat bude až do 9. listopadu. Uvedl to tamní ministerský předseda Mark Drakeford. Podle něj by jinak...

Od zítřka nastává v Česku lockdown

Vláda rozhodla, že od čtvrtečních 6.00 budou uzavřeny maloobchodní prodejny a služby. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) to po jednání vlády oznámil...

Výběr článků

Načítám