Hlavní obsah

Kyjev pohrdl Putinovou vakcínou

Právo, ama

Spory na Ukrajině vyvolal příslib šéfa Kremlu Vladimira Putina, že by Rusko mohlo Kyjevu dodat svou vakcínu, pokud o to oficiálně požádá. Zatímco část politiků připouští, že by očkování pomohlo ochránit obyvatele v zoufalé situaci, další „pochybným“ produktem ze sousední země pohrdají a tvrdí, že si raději počkají na „kvalitu z Evropy“.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a Volodymyr Zelenskyj (vlevo)

Článek

Poslanec Oleksandr Kačura z vládní frakce Služebník lidu musel před stranickými kolegy obhajovat výrok v televizní debatě, že „Ukrajina bude muset nakoupit ruskou vakcínu, pokud se prokáže její účinnost“. „Asi říkám to, za co mě část frakce ukamenuje, ale zdraví občanů je mi přednější,“ řekl, než sklidil obvinění z posluhování Kremlu.

„Je tupý jako bota, pokud chce testovat ruský zdravotnický polotovar na Ukrajině,“ vzkázala mu Jelizaveta Bohucká, stranická kolegyně, s tím, že politik chce zdraví Ukrajinců ohrozit. Oba se přitom stali terčem jízlivých komentářů.

Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z Oxfordu

Koronavirus

„Doporučil bych povinně očkovat putinovskou vakcínou celou stranu Služebník lidu,“ řekl v televizi ZIK komentátor Ostap Drozdov. S odkazem na americké vědce pak tvrdil, že „je ruská vakcína tak škodlivá, hrozná, falešná a pseudovědecká, že ji nebudou zkoušet ani na psech“.

„Ani my to nebudeme zkoušet na psech, když máme služebníky lidu,“ dodal.

Gesto z Kremlu

O rozruch kolem ruské vakcíny Sputnik V, kterou Rusko zaregistrovalo letos v srpnu, se přitom postaral opoziční poslanec Viktor Medvedčuk, známý nadstandardními vztahy s Putinem.

Počátkem října se vydal do Moskvy a ruského prezidenta přímo požádal o zvážení dodávek na Ukrajinu, aniž ho tím v Kyjevě někdo pověřil. Svěřil se přitom, že se nechal ruskou vakcínou očkovat v létě na dovolené na Krymu, a tvrdil, že „je to nejefektivnější prosředek pro boj s koronavirem v současné době“.

Nejsme morčata. Bolsonaro smetl čínskou vakcínu

Koronavirus

Putin pak připustil, že dodávky na Ukrajinu jsou možné navzdory „politickým komplikacím“. Vybídl ale i Kyjev, aby „zformuloval požadavky“. Odpovědi se však nedočkal.

Cynické iniciativy, tvrdí Zelenskyj

„Nedoporučoval bych věřit předvolebním iniciativám jednotlivých cyniků, kteří se nechali očkovat neprověřenými prostředky,“ napsal na Facebooku prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na Medvedčukovy aktivity v Moskvě.

Hamletovská otázka: očkovat, nebo neočkovat

Styl

Sám pak po návštěvě Bruselu tvrdil, že si Ukrajina raději počká na „pravou“ vakcínu z Evropské unie. Zároveň ale nedávno prohlásil, že je připraven se nechat testovat ukrajinskou vakcínou, na které tamní vědci údajně pracují už půl roku. „Je unikátní. Jiná než ostatní. Není to patos ani populismus,“ ujišťoval.

Marodí 21 tisíc lékařů
Podle ministerstva zdravotnictví onemocnělo na Ukrajině covidem téměř 21 tisíc lékařů.
Na komplikace vyvolané koronavirem zemřelo přes 140 zdravotníků.
Maximální kapacita lůžek pro nemocné covidem-19 je podle ministra zdravotnictví 52 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám