Hlavní obsah

Nejsme morčata. Bolsonaro smetl čínskou vakcínu

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro podle listu O Globo zrušil rozhodnutí svého ministra zdravotnictví Eduarda Pazuella o nákupu 46 milionů dávek potenciální čínské vakcíny CoronaVac proti covidu-19. Očkování se testuje v brazilském státě Sao Paulo a ministr měl v úmyslu vynaložit na nákup 360 milionů dolarů (8,2 mld. Kč).

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

„Brazilci nebudou nikomu dělat pokusná morčata,“ tweetoval Bolsonaro s tím, že vakcína čínské společnosti Sinovac, která se zkouší také v Turecku a Indonésii, ještě neprošla závěrečnou etapou testování.

Bolsonaro prosazuje očkovací látku vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca. I ta se zkouší v Brazílii a má tam potíže. Nastaly poté, co zemřel jeden z dobrovolníků účastnících se testování.

Jen pět vakcín ukončilo druhou fázi klinických testů, ve třetí je jich jedenáct

Koronavirus

Přesto brazilský zdravotnický úřad Anvisa v noci na čtvrtek bez dalších podrobností oznámil, že zkoušky budou pokračovat. Podle médií zmíněný dobrovolník nedostal „oxfordskou vakcínu“, ale placebo. Navíc okolnosti jeho smrti jsou podle listu O Globo „přinejmenším nejasné“.

Reklama

Výběr článků

Načítám