Hlavní obsah

Vakcínu proti koronaviru budeme mít do Vánoc, tvrdí profesor z Oxfordu

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lidé s rizikem těžkého průběhu nemoci covid-19 dostanou vakcínu proti koronaviru ještě do letošních Vánoc, tvrdí vedoucí pracovník výzkumného týmu Oxfordské univerzity Adrian Hill. Licence by se měl lék vyvíjený univerzitou ve spolupráci se společností AstraZeneca dočkat někdy na začátku roku 2021.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oxfordská vakcína proti koronaviru vyvolává u starších lidí velkou imunitní reakci (video je bez zvuku)Video: UNIVERSITY OF OXFORD , Reuters

 
Článek

Oxfordská vakcína je nyní po dvou úspěšných fází ve třetím stadiu testování.

„Letos chceme dosáhnout schválení takzvaného nouzového použití. To znamená, že bychom prioritně mohli očkovat vysoce rizikové pacienty,“ uvedl Hill s tím, že nouzové použití lze schválit na základě průběžných výsledků.

K úplnému udělení licence zatím nemá Oxfordská univerzita dostatečná data. „Regulační orgány po nás budou vyžadovat více dat, než která jim můžeme nyní poskytnout,“ vysvětlil Hill.

EU si předobjednala 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Profesor dodal, že po celém světě se už nyní vyrábějí miliony dávek vakcíny a její distribuce by tak neměla být problém. Hill předpokládá, že do konce jara příštího roku by se situace ohledně koronaviru mohla uklidnit. Díky vakcinaci budou mít lidé tou dobou dostatečnou kolektivní imunitu.

Třetí a finální fáze je nyní podle britského deníku Daily Mail v pokročilém stadiu. První dvě fáze dopadly úspěšně, vakcína je bezpečná a u dobrovolníků spustila silnou imunitní odpověď.

V Česku je až půl milionu nakažených, myslí si Prymula

Domácí

Oxfordská vakcína se bude skládat ze dvou dávek, které pacienti dostanou v průběhu čtyř týdnů. Látky, které obsahuje, pomáhají tělu vytvářet si koronavirové protilátky a posilují T-lymfocyty. To znamená, že bílé krvinky jsou připraveny ke zničení jakékoli tkáně, která se nakazí.

Reklama

Výběr článků

Načítám