Hlavní obsah

Izrael míří do totální izolace, zdravotnictví nestíhá

Jeruzalém

Izrael míří kvůli koronaviru na tři týdny do totální izolace. Začít by měla už tento pátek, píše server The Jerusalem Post. Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua po dlouhých diskusích návrh odsouhlasil. Vláda chce přísnými opatřeními ulevit přetíženému zdravotnímu systému. Kliniky totiž musely některé pacienty odmítat, protože byly přeplněné a nezbývaly jim kapacity.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Opatření proti šíření koronaviru by měla být výrazně přísnější než na jaře, píše The Jerusalem Post. Uzavřou se synagogy, věřící se budou moci modlit pouze venku. Uzavřou se trhy a všechny obchody s výjimkou supermarketů a lékáren a omezí se veřejná doprava. Pohyb lidí bude omezen pouze na cesty do zaměstnání.

Protesty jen po 20 lidech a s rozestupy

Výrazně se omezí právo na demonstrace. Lidé budou moci protestovat pouze ve skupinách do 20 lidí a maximálně kilometr od svého domova. Během protestu musí zachovat odstup dvou metrů. Třítýdenní izolace vyjde Izrael na zhruba 10 miliard dolarů.

Tvrdá opatření v Izraeli: Lidé až na výjimky mohou maximálně 500 metrů od domu

Koronavirus

„Situace je špatná. Vidíme prudký nárůst nakažených,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu. „Jako předseda vlády jsem povinen chránit vaše životy a každý musí pochopit, že se jedná o život ohrožující situaci. Není jiná možnost. Budeme činit tvrdá rozhodnutí a chránit životy, s vaší spoluprací,“ dodal.

Izrael, který má zhruba devět milionů obyvatel, ohlásil, že během středy v zemi přibylo 6800 nově nakažených, v úterý to bylo 6995 infikovaných. V nemocnicích se nachází ve vážném stavu 658 pacientů, 177 z nich je na ventilátorech. Podle tamějšího ministerstva zdravotnictví za posledních 24 hodin zemřelo 32 nakažených.

Celkem od počátku pandemie zemřelo v Izraeli 1317 lidí s koronavirem. Od počátku pandemie se v zemi nakazilo 203 136 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám