Hlavní obsah

Tvrdá opatření v Izraeli: Lidé až na výjimky mohou maximálně 500 metrů od domu

Jeruzalém

V celém Izraeli bude v pátek od 13 hodin SELČ omezen nejméně na tři týdny pohyb obyvatel. Důvodem je prudký nárůst případů covidu-19. Opatření je mimořádně nepopulární, protože je zavedeno na začátku oslav židovského Nového roku.

Živě: V Izraeli začíná platit zákaz omezení pohybu, policie staví na dálnici zátarasyVideo: Reuters

 
Článek

S výjimkou cest do práce, k lékaři a na nákupy se nebudu moci lidé vzdalovat od svého domova na více než 500 metrů. Už od čtvrtka jsou na týden zavřené školy. V budovách se může sejít nejvíce deset lidí, což platí i pro synagogy a modlitebny, které zůstávají na rozdíl od restaurací a kulturních stánků nebo nákupních středisek s výjimkou samoobsluh otevřené, venku se pak může sejít nanejvýš dvacet osob.

Premiér Benjamin Netanjahu rozhodnutí v zemi opět omezit pohyb hájí, přistoupil k němu poté, co dostal varování od nemocnic kvůli prudce rostoucímu počtu nových případů nákaz. Za posledních 24 hodin bylo zjištěno přes 6000 nových případů, už několik dní překračuje počet 5000.

Izraelská vláda vyhlásila kvůli koronaviru celostátní karanténu

Koronavirus

Izrael, jemuž na jaře tvrdé restrikce pomohly zvládnout pandemii, je první zemí, která během druhé vlny přistoupila k celostátnímu omezení pohybu obyvatel.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Ultraortodoxní Židé zamířili ke zdi Nářků. Musejí dodržovat odstupy.

Prezident Reuven Rivlin už ve středu večer přiznal, že vedení země neudělalo dost, aby zabránilo šíření viru během druhé vlny pandemie: „Vy jste nám věřili a my vás nechali padnout. Dnes večer bych rád řekl, že rozumím pocitům zmatku a nejistoty a úzkosti, kterou mnozí cítí.“

I tak se ve čtvrtek večer sešly stovky odpůrců nařízení v Tel Avivu. V zemi také roste napětí mezi sekulárními a ortodoxními obyvateli. Sekulárním vadí, že Netanjahu ustupuje ortodoxním a umožňuje setkání desítek lidí, přitom nejvíce nakažených je právě v komunitách ultraortodoxních Židů. Návrh na uzávěru oblastí, kde žijí, ale byl stažen kvůli nesouhlasu rabínů.

Přísná karanténa v Izraeli: 500 metrů od domu, dál ne

Koronavirus

V Izraeli se nakazilo celkem už 170 000 lidí, z nichž přes 1150 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám