Hlavní obsah

Doktor: Na chřipku je brzy, nyní je tu covid

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na epidemii chřipky je ještě brzy, říká doktor Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti. Upozorňuje, že mezi sezonními onemocněními a covidem-19 je třeba rozlišovat. I lidé s chřipkou by podle něj ale měli později zamířit do karantény.

Foto: Fakulta vojenského zdravotnictví - Univerzita obrany

Roman Chlíbek

Článek

„Chřipková epidemie ještě nezačala. Kdokoli má v tuto chvíli respirační příznaky, tak se pravděpodobně o chřipku nejedná,“ řekl Chlíbek v pondělí Novinkám.

Upozornil, že podle dat z posledních pěti let se první případy chřipky začnou v Česku zpravidla objevovat na přelomu září a října. Samotný epidemiologický výskyt pak lze očekávat zhruba počátkem prosince.

„Nejdříve se objeví mezi školáky a předškoláky a hned po novém roce mezi dospělými a zbytkem populace,“ doplnil Chlíbek.

Chřipku i koronavirus odhalí jediný test, výsledek bude do hodiny

Domácí

K rozlišení, zda se jedná o běžnou sezonní chřipku, či onemocnění covid-19, by měly sloužit tzv. multiplexové testy, které ale teprve začínají pomalu přicházet na trh.

„Samozřejmě je budeme používat i v České republice. Takže jsem přesvědčen, že to budeme schopni laboratorně rozlišovat,“ uvedl Chlíbek s tím, že k tomu ale zatím epidemiologická situace nenazrála. Nyní jsou namístě především testy na covid-19.

Chlíbek se nepřiklání k preventivnímu testování na covid, člověk by měl podle něj nejprve vykazovat některé z doprovodných symptomů. „Minimálně by měl mít bolesti hlavy, na které doposud nebyl zvyklý, vysokou horečku a kašel,“ vysvětlil a připomněl, že mezi příznaky jsou stále častější i ztráta chuti a čichu.

Kdo takové problémy má, měl by neprodleně kontaktovat lékaře, který mu vypíše žádanku a pošle ho na test.

Bezpříznakoví jedinci mimo karanténu?

Mezi lidmi se mohou vyskytovat i ti nakažení, kteří nemají výraznější příznaky, a mohou se tak snadno stát šiřiteli infekce, podle Chlíbka se však ukazuje, že bezpříznakoví jedinci nešíří virus tak intenzivně jako lidé s příznaky. Namístě je proto podle něj i určitá míra benevolence.

Epidemiolog: Jsou tu superšiřitelé

Domácí

„Pokud by takový člověk používal ochranné pomůcky, tak by ani nemusel automaticky do karantény,“ poznamenal.

Naopak i člověk s chřipkou by měl být podle jeho názoru později rovněž izolovaný v domácí karanténě. „Je to také vysoce nakažlivé onemocnění,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám