Hlavní obsah

Čtyřicítka států ohlásila rekordní počty nakažených. K normálu se nevracíme, říká šéf WHO

Novinky, mso

Bezmála čtyřicítka zemí světa ohlásila za poslední měsíc rekordní denní přírůstky nakažených. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v týdnu upozornil, že do normálu se život hned tak nevrátí. WHO nabádá státy, aby opět sáhly k přísnějším podmínkám, pokud se situace nezlepší.

Článek

Počet nakažených podle oficiálních dat rapidně stoupá především v USA, Brazílii, Indii, v Evropě pak například ve Španělsku.

Zemí, které za poslední měsíc ohlásily rekordní denní přírůstky, je celkem 37. Ve většině případů to souvisí s rozvolňováním opatření.

Britští vědci úspěšně testovali průlomový lék proti koronaviru. Přes noc se stali milionáři

Koronavirus

Ve čtvrtek přibylo na světě celkem 284 661 nových případů nákazy koronavirem, což je dosavadní maximum. V pátek jich sice bylo zhruba o dva tisíce méně, ale stále se jedná o alarmující číslo.

„Pandemie změnila způsob, jakým žijeme. A do normálu se hned tak nevrátíme,“ upozornil šéf WHO Ghebreyesus.

„Každý by měl zvážit svá rozhodnutí o tom, kam se vydá, co tam bude dělat a koho potká. V tuhle chvíli se jedná o rozhodnutí, která jsou doslova otázkou života a smrti,“ dodal.

Hygienička Jágrová: Roušky se na podzim rozšíří

Domácí

Podle průzkumu organizace Kekst CNC vlády některých zemí ztrácí v souvislosti s koronavirem podporu svých občanů. Především ve Francii, Německu, Británii, Japonsku, Švédsku a USA se lidé domnívají, že počet fatálních případů je vyšší, než uvádějí oficiální čísla, uvedl list Daily Mail.

Nejvíce zasaženou zemí světa zůstávají dál Spojené státy, kde se koronavirus nedaří dostat pod kontrolu. Místní úřady v neděli oznámily, že přibylo dalších 75 tisíc nakažených. Celkem v USA evidují přes čtyři miliony případů, což znamená, že nákazu měl nebo má každý stý Američan. Mrtvých s koronavirem je v zemi přes 146 tisíc.

Koronavirus má v Evropě udržet pod kontrolou unijní strategie, týká se i Česka

Stalo se

Mezi zeměmi, které ohlásily rekordní čísla, je i sousední Mexiko. „Jestli se nám nepodaří trend změnit, je velmi pravděpodobný exponenciální růst,” varovala starostka Mexico City Claudia Sheinbaumová, která dodala, že pokud se situaci nepodaří změnit, bude v říjnu hospitalizováno více lidí než v červnu.

Experti se také obávají situace v Africe, kde není dostatečný počet testovacích sad, a proto mohou být současná čísla zkreslená. Třetí největší kontinent země zatím hlásí kolem 850 tisíc nakažených.

Situace se zhoršila také v České republice, kde je víc lidí, kteří aktuálně bojují s nákazou než bylo v dubnu. V sobotu se sice snížil denní přírůstek nakažených, který před tím opakovaně vystoupal nad 200, na „jen” 131, údaj ale může být zkreslený tím, že se výrazně míně testovalo.

Vláda uklidňuje, že čísla nejsou až tak dramatická, přesto ale přistupila ke zpřísnění opatření. Od pondělí se sníží maximální povolená kapacita osob na vnitřních hromadných akcích z 1000 na 500. Při vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí navíc budou povinné roušky.

Ke zpřísnění podmínek nabádá také WHO. „Vzrůstající počet případů nákazy jde ruku v ruce s uvolňováním opatření. Pokud situace přetrvá, bude zapotřebí znovu zpřísnit podmínky v jednotlivých státech,” uvedla evropská buňka WHO.

Reklama

Výběr článků

Načítám