Hlavní obsah

Covidem se teď nakazí tři miliony lidí měsíčně

Právo, DPA, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirus se po světě až dosud šířil rychlostí tři miliony nakažených za měsíc. Vyplývá to ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse, podle nichž celkový počet nakažených už překonal sedm milionů a na komplikace související s infekcí zemřelo přes 400 tisíc lidí.

Článek

Nejpostiženější zemí dlouhodobě zůstávají USA, které měly k úternímu večeru více než 1,9 milionu případů nemoci covid-19. Následuje Brazílie, která má přes 700 tisíc infikovaných a Rusko s 484 tisíci nakažených. Epicentrum pandemie je nyní v Latinské Americe, kde se potvrdilo 1,3 milionu nakažených, tedy asi pětina případů na světě.

Nejhůř postižená je Brazílie, kde vláda o víkendu přestala zveřejňovat souhrnné počty nakažených i úmrtí a publikovala pouze údaje za posledních 24 hodin s vysvětlením, že „souhrnná data neodrážejí současnou situaci“. Soud jí už nařídil, aby je opět začala denně uvádět.

Koronavirus v ČR: Nová ohniska se objevují i tam, kde už žádní nakažení nebyli

Koronavirus

Za změnou v přístupu je nový ministr zdravotnictví, generál Eduardo Pazuello. Tajemník jeho úřadu Carlos Wizard označil podle listu O Globo statistiky zasílané ze států federace za „dílo fantazie a manipulace“. „Existují státní úředníci, kteří aby získali více peněz z rozpočtu pro své obce, evidují všechny mrtvé pod položku covid-19,“ řekl.

Zmatek pak vyvrcholil v noci na pondělí, kdy vláda zveřejnila dvě různé statistiky. Podle první by celkový počet úmrtí dosáhl 37 312, druhá pak uváděla 36 455. I tak ale jde o třetí nejvyšší počet na světě.

V Polsku je opět rekordní počet nově nakažených, doly se zavřou

Koronavirus

Dramatická je situace také v Mexiku, kde přibývá kolem čtyři tisíc případů denně. Prezident Andrés Manuel López Obrador stejně jako jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro od začátku pandemii zlehčuje, nezavedl národní karanténu a chodí bez roušky na demonstrace příznivců.

Oživení kvůli ekonomice

Rekordních 563 obětí za jeden den ohlásilo Chile, přičemž denní přírůstek nakažených přesáhl 6400. Vláda sjednotila databáze a revidovala údaje o úmrtích v občanském registru, citovala agentura DPA chilského ministra zdravotnictví Jaimeho Maňalicha.

Řada zemí Latinské Ameriky bez ohledu na zvyšování počtu nakažených i obětí postupně uvolňuje protikoronavirová omezení, protože velká část populace se živí jako pouliční prodejci či drobní živnostníci. „Můžeme si vybrat mezi úmrtím na koronavirus a smrtí hladem,“ hlásal jeden z transparentů na demonstraci za uvolnění omezení v brazilském Sao Paulu.

Kvůli nastartování ekonomiky uvolňuje omezení také Indie, kde se nově otevřely svatyně, nákupní centra, restaurace a hotely.

Počet obětí covidu v Petrohradu je nejspíš mnohem vyšší, ukazují aktuální data o mrtvých

Koronavirus

Vláda se k tomu odhodlala přesto, že v zemi přibylo za den rekordních 10 tisíc nákaz a jejich počet dosáhl k úternímu večeru už 274 tisíc. To řadí Indii na páté místo na světě co do počtu nakažených. Před ní je velká Británie s 290 tisíci případů.

Moskva ruší propustky

V Rusku, kde se počet případů blíží půlmilionové hranici, zůstává nejhorší situace v Moskvě, přesto starosta Sergej Sobjanin ohlásil, že ruší režim, podle kterého obyvatelé museli zůstávat doma s výjimkou nejnutnějších pochůzek, a zruší elektronické propustky na vycházky.

Nově také otevřela kadeřnictví, veterinární kliniky, zprostředkovatelny práce. Divadla a cirkusy mohou začít zkoušet, lidé také smějí na hřbitovy.

Španělsko povoluje šrouby

V poslední fázi uvolňování je už také polovina Španělska, například celá Andalusie, Galicie, Baskicko i část Katalánska. V těchto oblastech si už samy regionální vlády mohou stanovit, kdy chtějí zbytek omezení zrušit, s výjimkou cestování do jiných regionů. Asi nejvíce zaujala možnost otevřít diskotéky, ovšem se zákazem tancovat. Baleárské či Kanárské ostrovy ale zatím otevření nočních podniků nepovolily.

Španělští plavčíci musejí kvůli koronaviru upustit od dýchání z úst do úst

Cestování

Madrid a Barcelona, zasažené koronavirem ze Španělska nejvíce, jsou od v předposlední fázi uvolňování, takže se tam mohly s omezenou kapacitou otevřít základní školy, nákupní centra, kina, divadla, bazény či vnitřky restaurací. Povolené jsou i návštěvy v domovech pro seniory, ale musí být předem nahlášené. S třetinovou kapacitou se otevřely také bazény.

Reklama

Výběr článků

Načítám