Hlavní obsah

Počet obětí covidu v Petrohradu je nejspíš mnohem vyšší, ukazují aktuální data o mrtvých

Novinky,
Petrohrad

V Petrohradu stoupl letos v květnu počet úmrtí o 1552, což přestavuje meziroční nárůst o 33 procent . Ve městě přitom evidují jen 171 obětí koronaviru, uvedl list The Guardian s odvoláním na svého moskevského zpravodaje Andrewa Rotha. Je to další kamínek do mozaiky zpochybňující oficiální nízká čísla obětí koronaviru v Rusku.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Muž se připravuje na dezinfekci továrny v Petrohradě

Článek

Podrobnosti o příčinách úmrtí nemá list k dispozici, není ani jasné kolik ze zemřelých bylo pozitivně testováno na koronavirus

Už dříve ale oslovení ruští lékaři a statistici sdělili listu, že očekávají nárůst úmrtí až o 75 procent, protože koronavirus mnohým zhoršil jejich stav a ti pak podlehli některé z chronických nemocí, kterou trpěli. To by v Petrohrady znamenalo zvýšení počtu obětí o tisíce. Obecně se ukazuje, že během pandemie ve většině zemí stoupla úmrtnost.

Srovnání s minulými léty: Obětí pandemie je možná o 60 procent více

Koronavirus

Rusko uvádí, že umírá 1,2 procenta nakažených, zatímco v Brazílii a v USA je to 5,6 až 5,8 procenta. Ruští představitelé ale popírají, že by manipulovali s čísly. „Nikdy jsme nemanipulovali s oficiálními statistickými daty,“ uvedla v květnu pro list The Financial Times ruská místopředsedkyně vlády pro sociální politiku a zdravotnictví Tatjana Golikovová poté, co list The New York Times zpochybnil ruské údaje.

Tehdy uvádělo Rusko smrtnost, tedy podíl obětí z celkově nakažených, ve výši 0,9 procenta. Ta se pak zvýšila, když nejvíce postižená Moskva započetla další oběti a jejich počet stoupl z 636 na 1392.

V Moskvě přepočítali oběti koronaviru, je jich dvakrát tolik

Koronavirus

Moskevský zdravotní úřad se do té doby hájil, že jeho metodika je extrémně přesná, protože se u všech obětí dělala pitva a určovala primární příčina smrti.

Nově považuje Rusko za oběť pandemie každého, kdo zemřel a současně byl pozitivní na koronavirus, protože nelze přesně stanovit, jak velký má nákaza covid-19 na úmrtí člověka trpícího jinými zdravotními problémy přesný vliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám