Hlavní obsah

Česko, Slovensko a Maďarsko otevírají mezi sebou hranice bez testu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od středy bude opět možný volný pohyb osob mezi Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem. Oznámil to v úterý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) s tím, že návrat do domovské země je nutný do 48 hodin.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Petříček oslovil i rakouské ministerstvo zahraničí s tím, že obdobné uvolnění by mohlo být i na česko-rakouské hranici.

Při překročení 48hodinové lhůty by se lidé museli i nadále prokazovat negativním testem na koronavirus, případně podstoupit karanténu.

Na tomto režimu mezi ČR a Slovenskem se již v pondělí dohodl se slovenským protějškem Igorem Matovičem premiér Andrej Babiš (ANO).

Našli jsme českého turistu v Chorvatsku. Domů se zatím vrátit nehodlá

Cestování

„Se Slovenskem je od zítřka (středy) dohodnuto, že bude možné vycestovat a během 48 hodin se vrátit bez testu. Včera (v pondělí) o tom hovořili premiéři obou zemí a bylo to jedním z témat schůzky se slovenským kolegou. Dnes ještě řešíme některé detaily se slovenskou stranou, včetně toho, jak bude lhůta kontrolována. Na naší straně jsou od pondělí kontroly namátkové a to by mělo platit i v tomto případě,” uvedl v úterý Petříček. Babiš v pondělí napsal, že by měli režim kontrolovat slovenští policisté.

„Je to požadavek slovenské strany. Režim na těchto hranicích je v jejich gesci a očekávám, že hlavní břímě kontroly budou na nich. My žádnou evidenci neplánujeme,“ řekl v úterý Novinkám Hamáček.

„Jsem rád, že stejná možnost bude od středy i pro cesty do Maďarska. Oslovil jsem také rakouského ministra zahraničních věcí, že bychom obdobný režim rádi zavedli na společných česko-rakouských hranicích,” doplnil ministr.

Cestovat na Slovensko a zpátky bude možné bez testu

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po pondělním jednání vlády uvedl, že jinak platí, že vláda pracuje na celkovém rozvolnění režimu cestování. Jde o rozdělení zemí na rizikové a nerizikové. Česko by pak mohlo upustit od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové.

Původně Vojtěch hovořil o tom, že takové uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, v pondělí ale mluvil o termínu o týden pozdějším.

Česko otvírá hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Test nutný

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám