Hlavní obsah

Autobusy začnou jezdit nejdřív do Německa

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz hromadné autobusové a vlakové dopravy přes hranice Česka sice skončil, ale dopravci se na obnovení spojů stále ještě připravují. Čekají hlavně na to, kdy ukončí omezení vstupu na své území Slovensko a Polsko.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soukromý dopravce RegioJet počítá, že od středy obnoví alespoň autobusové spoje do Drážďan a Berlína, kde jsou jízdenky již od pondělí v prodeji.

„Co nejrychleji chceme obnovit spojení také do Vídně. Zatím je předpokládané datum zahájení spojení od příštího pondělí, nicméně stále ještě ověřujeme situaci na rakouské straně, kde zatím nejsou zcela jasné informace týkající se odbavení na hranicích,“ řekl Právu mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

Matovič: Otevřením hranic vytvoříme opět Československo

Koronavirus

Co se týče vlaků, tam firma sleduje hlavně vývoj na Slovensku. „Jakmile dojde k odstranění zákazu přeshraniční přepravy na slovenské straně a změně režimu tzv. státní karantény, jsme připraveni spojení ihned obnovit,“ poznamenal mluvčí. Ze Slovenska zazněla myšlenka o otevření hranic s Českem a Rakouskem, termín ale stále nepadl.

Německý autobusový dopravce FlixBus termíny spuštění spojů z Česka do zahraniční ještě nezveřejnil. „Stále platí omezení volného pohybu osob a přísná karanténní opatření po překročení hranic ve většině evropských zemí nebo překročení hranice není, až na výjimky, umožněno cizincům, což limituje provoz komerčních spojů,“ sdělila společnost.

Co se děje s tisíci letadel, která nemohou létat

Koronavirus

Záležet podle ní bude i na zájmu cestujících v souvislosti s rozvolňováním opatření, především na obnovení turistického ruchu. Vozit jen pendlery by se jim nevyplatilo, i přeshraniční pracovníci využívají spíš osobní dopravu. „Jezdím autem každý den asi padesát kilometrů,“ řekl Právu Zbyněk V., který v Sasku dělá popeláře. Ve firmě je jediný Čech.

Letecky do Paříže nebo Amsterodamu 

„Byl jsem tu pět týdnů zavřený, teď můžu jezdit každý den,“ komentoval. Umožnilo mu to rozhodnutí vlády, podle kterého testy negativní na covid-19 pendleři musí obnovit každých 30 dní.

Českým dráhám stoupl zisk, od státu inkasovaly miliardy

Ekonomika

České dráhy předpokládají, že první mezinárodní vlaky vypraví až na konci května nebo v červnu, uvedla mluvčí Vanda Rajnochová. Cestující však mají v nejbližších dnech šanci využít postupného oživení spojů v letecké dopravě z Letiště Václava Havla Praha.

„Jedná se o pravidelné letecké spojení do Amsterodamu společnosti KLM, které je cestujícím k dispozici jednou denně. Od pondělí 18. května obnoví ČSA několik přímých spojení, konkrétně budou létat do Amsterodamu, Frankfurtu nad Mohanem, Paříže a Stockholmu. Letecká společnost Eurowings naplánovala na své pravidelné lince do Düsseldorfu další let na 21. května a spojení by mělo být v provozu prozatím dvakrát týdně,“ řekla Právu mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Ryanair i Wizz Air v dubnu přepravily minimum cestujících

Ekonomika

Přerušení provozu dálkové mezinárodní i letecké dopravy v čase koronaviru způsobilo, že v Česku někteří cizinci nedobrovolně uvízli. I když jim mezitím skončila platnost víza, mohou na našem území legálně zůstat až do 17. července. Tato lhůta odpovídá 60 dnům po skončení nouzového stavu, který má platit do 17. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám