Hlavní obsah

Američané vzali pláže útokem. Hrozbě koronaviru navzdory

Atlanta

Pláže v Georgii se v sobotu znovu zaplňovaly rekreanty, když stovky lidí dorazily na pobřeží tohoto amerického státu, který navzdory doporučením odborníků i federální vlády začal v pátek uvolňovat omezení zavedená v boji proti koronaviru. V reportáži to napsala agentura AFP, zatímco agentura Reuters přinesla podobné informace z jiných částí USA. Některé podniky v Georgii údajně zůstávaly zavřené, přestože by už mohly obnovit provoz.

Foto: Kyle Grillot, Reuters

Lidé na Huntington City Beach v Kalifornii.

Článek

Místní republikánský guvernér Brian Kemp to od pátku umožnil mimo jiné posilovnám, kadeřnictvím, tetovacím studiím a bowlingovým centrům. Učinil tak navzdory výstrahám ze strany odborné veřejnosti i stále platným doporučením Washingtonu o minimalizaci sociálních kontaktů. S Kempovým postupem vyjádřil nesouhlas i americký prezident Donald Trump, do procesu ale dále nezasahoval.

Plošná karanténa platí v Georgii od 3. dubna. O dva dny později guvernér Kemp zrušil rozhodnutí přijatá na lokální úrovni a umožnil lidem opět navštěvovat zdejší pláže. Na ty v oblíbené destinaci Tybee Island v sobotu dorazily stovky lidí "povzbuzených guvernérovými výroky", napsala AFP. Pravidlo o dvoumetrových bezpečnostních rozestupech se údajně návštěvníkům dařilo dodržovat, protože pláže pro ně skýtaly dostatek prostoru.

"Nebojím se, dokud tady není plno," řekla ohledně rizika nakažení koronavirem jedna z přítomných. "Ale když všichni udělají to, co my, bude to problém," dodala žena v domácnosti Rachel Lillyová.

V USA je už přes 895 tisíc lidí nakažených koronavirem

Koronavirus

Situace v Georgii je vážná

Počet známých případů infekce v přepočtu na 100 000 obyvatel je v Georgii vyšší než v řadě jiných amerických států a s nemocí covid-19 je zde spojováno více než 900 úmrtí. Ne u všech podniků, které by se od pátku mohly znovu otevřít zákazníkům, se majitelé rozhodli provoz obnovit.

"Tolik jsme toho už obětovali," řekl agentuře AP Shawn Gingrich, jehož posilovna v metropoli Atlantě zůstává nadále zavřená. "Mám pocit, že kdybychom to udělali příliš brzy, budeme svědky prudkého nárůstu případů a budeme zase zpátky na začátku," dodal. Jiní podnikatelé reagovali opačně, jako například Russ Anderson, který vlastní na jihu Georgie čtyři tetovací studia. V jeho hlavní provozovně prý v pátek obsloužili na 50 lidí, zákazníci i personál ovšem museli mít na obličeji roušku.

Opětovné otevření části podniků tento víkend umožnily také úřady na Aljašce a v Oklahomě. Tam i v Georgii se nicméně od zákazníků očekává, že budou mezi sebou i nadále dodržovat rozestupy a zakrývat si nos a ústa.

Foto: Kyle Grillot, Reuters

Lidé na Huntington City Beach v Kalifornii.

Nezvykle vysoké teploty

Velký počet lidí v sobotu podle Reuters dorazil také na pláže v Kalifornii, kde panovaly nezvykle vysoké teploty. V Newport Beach a Huntington Beach jižně od Los Angeles údajně stejně jako v pátek přišly k moři tisíce lidí, přestože v celé Kalifornii mají obyvatelé nařízenou izolaci. Guvernér Gavin Newsom na občany apeloval, aby při návštěvě pobřeží dodržovali pravidla boje proti šíření koronaviru.

Floridský okres Volusia County zase v sobot mírně uvolnil omezení týkající se přístupu k tamním plážím. Vedení okresu při tom zdůraznilo, že lidé by se tam nadále neměli shromažďovat, podle jednoho z místních obyvatel se ale mnozí návštěvníci doporučením neřídili.

"Vím, že mají pravidla a omezení, ale lidé neposlouchají," řekl Reuters právník John Overchuck, který bydlí se ženou a dítětem u moře v New Smyrna Beach. "Před deseti minutami jsem se prošel po pláži a byla narvaná. Tohle se nemělo stát," dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám