Hlavní obsah

Proti koronaviru mohou bojovat i majitelé iPhonů, eRouška je nově pro iOS

Novinky, mif

Aplikace eRouška je jako součást chytré karantény jedním z nástrojů v boji proti koronaviru, stačí si ji nainstalovat na svůj chytrý telefon. Doposud tak mohli učinit ale pouze majitelé přístrojů s Androidem, tvůrci však nyní vydali také verzi pro operační systém iOS od Applu, tedy pro iPhony. Novinky.cz o tom informovala Irena Zatloukalová, mluvčí iniciativy COVID19CZ, která program vyvinula.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aplikace si klade za cíl pomoci hygienikům s včasným kontaktováním těch, kteří se mohli setkat s nakaženými koronavirem. Na smartphony s Androidem si ji za posledních 14 dní nainstalovalo 160 000 lidí.

Zadarmo mohou eRoušku stahovat také majitelé přístrojů s iOS, funkčnost aplikace je přitom na obou platformách úplně stejná. „Rozdíl se dá najít pouze v tom, že Apple bohužel zatím omezuje běh aplikace na pozadí. Proto může mít eRouška na zařízeních Apple někdy časové mezery ve sběru dat. I přesto je však na iPhonu či iPadu pro ostatní zařízení stále viditelná,“ vysvětlila Zatloukalová.

Zajímavé je také to, jak dlouho museli vývojáři čekat, než Apple povolil umístění programu do svého internetového obchodu. „Aplikace jsme pro oba operační systémy vyvíjeli současně. Překvapilo nás, jak dlouho založení vývojářského účtu a schválení této aplikace u Applu trvalo. Jsme ale rádi, že už si ji mohou stáhnout i majitelé iPhonů a iPadů,” konstatoval jeden z autorů aplikace Vojtěch Komenda s tím, že na schválení čekali tvůrci v podstatě dva týdny.

Aplikace eRouška ctí soukromí, tvrdí posudek ČVUT

Software

Co nejvíce uživatelů

Pro tvůrce je nyní klíčové, aby si aplikaci stáhlo co nejvíce lidí. Díky tomu totiž získají hygienici co nejvíce relevantních dat v případě potvrzeného výskytu koronaviru.

Aplikace slouží v podstatě jako automatický notýsek, do kterého se zapisují anonymní ID zařízení, se kterými jste přišli do styku. Tento notýsek je uložen jen ve vašem telefonu a o odeslání hygieně rozhodnete jen vy sami, pokud vás o to pracovník hygieny požádá.

Program využívá technologii Bluetooth a ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou pouze do telefonu majitele. Právě pomocí zmiňovaného bezdrátového standardu pozná zařízení, která se nacházela v dosahu daného uživatele. Právě proto je důležité, aby mělo aplikaci nainstalovanou na svém chytrém telefonu co nejvíce lidí.

Foto: erouska.cz

Aplikace eRouška

„Měří a ukládá přitom sílu Bluetooth signálu. Pokud uživatel eRoušky zjistí, že má pozitivní test na koronavirus, může data z telefonu využít a předat anonymizovaná ID aplikací, se kterými se setkal, při epidemiologickém šetření hygienikům. Hygienik se při rozhovoru s nakaženým zeptá, jestli používá aplikaci eRouška a zda chce sdílet data ze svého telefonu. Uživatel pak odešle anonymizovaná data,“ vysvětlil Komenda.

Zapojit se lidé mohou do celého projektu v Česku velmi jednoduše, stačí stáhnout a nainstalovat tuto aplikaci eRouška.

V zahraničí již podobné programy používají

Podobný koncept není ve světě ojedinělý, úspěšně podobné aplikace využívají v zemích, jako jsou Singapur, Jižní Korea, a připravuje se na Slovensku a v zemích západní Evropy, jako jsou například Švýcarsko či Francie.

V boji s koronavirem pomáhá také aplikace Mapy.cz od společnosti Seznam.cz. Ta dovede uživatele upozornit na to, že přišli do kontaktu s nakaženým koronavirem. Jak to funguje v praxi, se dozvíte v našem dřívějším článku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám