Hlavní obsah

Do boje proti koronaviru s mobilem v ruce. Vychytávku na Mapy.cz využívá milion lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do boje proti šíření koronaviru se může snadno zapojit kdokoliv, stačí mu k tomu mobil s aplikací Mapy.cz. Ta totiž upozorňuje své uživatele na výskyt této zákeřné nemoci. Šikovnou vychytávku si na svém smartphonu aktivoval již milion lidí, pomyslný milník byl překonán v pondělí ráno. Jak to celé funguje v praxi?

Mapy.cz – jak sdílet svou polohu kvůli COVID-19Video: Novinky

 
Článek

Lidé, kteří byli pozitivně testovaní na covid-19, mohou ostatním pomoci, když využijí speciální internetovou stránku pro sebenahlášení, aby varovali ostatní. Tento web zřídila společnost Seznam.cz.

Stránka slouží k nahlášení lidí, kteří jsou již nakaženi, ale také pro jedince, kteří teprve čekají na výsledky testů. Cílem celého projektu je mít co nejvíce spolupracujících uživatelů na jednom místě. Právě informováním o aktuální situaci mohou lidé šíření koronaviru značně omezit.

Jednotlivá hlášení přitom bude Seznam.cz ověřovat, aby byla data co nejpřesnější. „Zřídili jsme vlastní callcentrum ve spolupráci s odborníky a iniciativou COVID19 CZ, které bude zadané informace testovaných lidí ověřovat,“ prohlásil šéf Mapy.cz Martin Jeřábek.

Nahlásit výskyt koronaviru mohou lidé pomocí těchto internetových stránek. Jak to celé funguje, se dozvíte z tabulky níže. Důležité otázky a odpovědi jsou také k dispozici na tomto webu.

Foto: Mapy.cz
OTÁZKY A ODPOVĚDI
Jak mohu pomoci jako nemocný?
Pomoci můžete i doma u počítače. Prosíme o vyplnění informací na tomto webu. Celý systém je postavený na dobrovolné spolupráci pozitivně testovaných osob. Společně můžeme zastavit přenos koronaviru.
Proč mám něco vyplňovat?
Protože můžete ochránit své okolí a zastavit šíření nákazy. Aplikace Mapy.cz dokáže poslat zprávu lidem, kteří s vámi přišli do kontaktu před potvrzením testů. Upozornění nebude obsahovat vaše jméno ani žádné údaje o čase či místě setkání. Nesmíme ohrozit anonymitu zapojených lidí. Díky tomu, že lidé zprávu dostanou, mohou kontaktovat odborníky a výrazně snížit riziko, že sami nákazu rozšíří do svého okolí. Takto můžeme společně zastavit přenos koronaviru.
Musím splňovat nějaké podmínky?
Pro automatické trasování je nutné být uživatelem mobilní aplikace Mapy.cz. Systém může fungovat i bez sdílení polohy z dřívějška. Pokud jste se do sdílení polohy v minulosti zapojili, významně to zvýší přesnost trasování.
Proč mám vyplnit své jméno?
Ve formuláři je možné zanechat jméno a kontakt, ale není to povinné pro odeslání dotazníku. Tento kontakt použijeme k ověření, že o vyplnění formuláře víte a nezadal jej někdo jiný. Můžeme vás také poprosit o ověření anamnézy nebo upřesnění údajů o nákaze. Automatické trasování vypočítáváme, i když kontakt nezadáte. Protože ale nemůžeme údaje ověřit, přikládáme jim nižší váhu.
Další důležité otázky a odpovědi naleznete zde.

Aplikace Mapy.cz upozorní na výskyt koronaviru

Právě data získaná od samotných uživatelů a jejich polohová historie jsou klíčovými komponentami pro správné fungování algoritmu v aplikaci Mapy.cz, která na výskyt koronaviru upozorňuje.

Aplikace Mapy.cz je zdarma ke stažení pro telefony s operačním systémem Google Android i pro zařízení s operačním systémem Apple iOS. Do projektu se k pondělí 20. dubna zapojilo 1 001 199 lidí, kteří se chtějí nechat informovat o výskytu koronaviru.

Zapojit se lidé mohou jednoduše, v aplikaci Mapy.cz stačí, aby uživatel dal souhlas se sdílením své polohy. „V aplikaci již souhlas se sdílením své polohy poskytly stovky tisíc dobrovolníků,“ podotkl Jeřábek. Návod najdete i ve videu v úvodu článku.

Kde stahovat?

Aktualizovaná verze mobilní aplikace Mapy.cz je zdarma ke stažení pro telefony s operačním systémem Android i pro zařízení s operačním systémem iOS.

Foto: Mapy.cz

Jak to funguje?

Jak je z řádků výše patrné, pro sdílení polohových dat za účelem zastavení šíření koronavirové nákazy je potřeba mít nainstalovanou nejnovější verzi mobilní aplikace Mapy.cz. Ta po opětovném spuštění uživatelům automaticky nabídne souhlas se sdílením polohy.

Společnost Seznam.cz přislíbila, že všechna data o historii polohy uživatelů po skončení pandemie smaže. „Data navíc budou po celou dobu fungování aplikace uchovávána výhradně v Seznamu. Nebudeme je s nikým sdílet a po skončení epidemie je z našich serverů smažeme,“ zdůraznil Jeřábek.

Informace o tom, jak aplikace funguje a jak ji mohou lidé krok za krokem nastavit, jsou k dispozici na tomto webu.

Foto: Mapy.cz

Sdílení polohy v aplikaci Mapy.cz

OTÁZKY A ODPOVĚDI
Aplikace spotřebuje minimální množství dat
Aplikace nabídne souhlas se sdílením polohy všem uživatelům, které při spuštění lokalizuje na území ČR, bez ohledu na jazyk nastavení telefonu.
Bude mi sdílení vybíjet mobil?
Může se stát, že se výdrž baterie v důsledku sdílení polohy sníží. V dosud provedených testech se tak dělo pouze mírně. „Věříme, že možnost chránit vaše blízké a známé za to stojí,“ podotýká Martin Jeřábek.
Čerpá sdílení moje mobilní data?
Pro odesílání dat o sdílení polohy je třeba mít zapnutá mobilní data. Aplikace spotřebuje pouze minimální množství dat (cca 200 KB odeslaných dat za den).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám