Hlavní obsah

Restauratér: Až 60 procent tržeb a 80 procent spropitného máme po 20:00

– Praha

V době po 20:00 se gastronomických provozech vytvoří zhruba 50 až 60 procent tržeb a 80 procent spropitného pro personál. V reakci na nová vládní omezení to ve čtvrtek sdělil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků ČR. Podle něj se budou nyní snažit restaurace jenom přežít, což se mnoha nepovede.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Když nemáte tržby, tak nemůžete zaručit práci lidem," řekl Kastner. Případný rozvoz jídel podle něj neznamená výdělek pro restaurace, ale pro rozvozové společnosti. Pokud se budou lidé snažit být doma, nemusí mít ani zájem o výdejová okénka.

"Je to boj o ekonomické přežití. Už teď to děláme hlavně kvůli lidem, abychom jim zachovali práci," dodal. Kastner, který je spolumajitelem skupiny Hospodska, upozorňuje, že se budou po zavírací době u hospod tvořit hloučky lidí, které budou větší než kdyby zavíraly později.

Restaurace jsou bez tržeb, kuchaři odcházejí

Ekonomika

„Stačí dodržovat to, co už platí”

Napsal vládě dopis, ve kterém se proti omezením restaurací staví. "Zavření úplné nedává smysl, vše by se přesunulo do domovů a neoficiálních setkání. A samozřejmě, že by to zlomilo sektor gastronomie," napsal ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO). Podle něj by bylo lepší apelovat na veřejnost, aby dodržovala již dříve platná opatření, případně kontrolovat pomocí městské policie nebo jiných orgánů provoz restaurací v pozdějších hodinách.

Od pátku budou muset po dobu dvou týdnů restaurace zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, vypnout wi-fi.

Restaurace budou od zítřka zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidé

Domácí

Od uplynulého pondělí už platí, že u jednoho stolu může v restauracích sedět nejvýš šest lidí. Provoz barů a restaurací omezilo mimořádné opatření už dříve. Nejprve bylo nařízeno uzavření od půlnoci do 06:00. Koncem září se opatření ministerstva zdravotnictví zpřísnilo a bary a restaurace musí nyní zavírat už ve 22:00. Do svých prostor navíc mohou vpustit jen tolik lidí, kolik mají míst k sezení.

Restaurace byly uzavřeny už na jaře, nejprve mohly prodávat jen z okénka, poté se postupně otevřely zahrádky a 25. května mohli znovu hosté i do jejich vnitřních prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám