Hlavní obsah

Ošetřovné se má zvýšit i pro OSVČ

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ošetřovné pro živnostníky a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) kvůli uzavřeným školám či zařízením sociálních služeb by se podle návrhu ministerstva průmyslu mohlo zvýšit ze 424 na 500 korun na den. Tato vyšší částka by se vyplácela za duben, uvedla mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Návrh se podle ní chystá v pondělí projednávat vláda. Ta už dříve zvýšila ošetřovné i zaměstnancům. OSVČ na tuto dávku nemají za normálních okolností ze zákona nárok, ošetřovné se jim teď proto poskytuje jako mimořádná dotace. Za březen o ni podle ČTK požádalo 65 000 OSVČ, peníze zatím získalo 25 000 z nich.

Částku za březen mohou živnostníci dostat, pokud žádost podali do konce dubna. O peníze za duben bude podle Filipové možné žádat tento měsíc poté, co ministerstvo vyhlásí výzvu k podávání žádostí.

Zanikne nárok s otevřením škol?

Ošetřovné kvůli zavřeným školám se vyplácí na děti do 13 let. Získat ho mohou i rodiče starších školáků s postižením. Je také pro lidi, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti.

Školy se zavřely 11. března, sociální služby o několik dní později. Zaměstnancům stát vyplatí ošetřovné za celou dobu uzavření, nejdéle však do konce školního roku, tedy do konce června. Za březen se poskytuje 60 procent základu příjmu, od dubna 80 procent. O dávku už celkem požádalo zhruba 160 tisíc zaměstnanců. Na ošetřovné získá nově nárok také část lidí, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti.

Nechcete poslat dítě do školy? Můžete přijít o ošetřovné

Domácí

Zatím není jisté, zda rodiče nepřijdou o ošetřovné v případě, že od 25. května budou mateřské školy a 1. stupeň základních škol otevřené, ale budou se bát dítě do nich poslat.

„Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) o tomto tématu v úterý jednala s ministry školství a zdravotnictví. Resort zdravotnictví přislíbil nadefinovat podmínky, za jakých děti mohou do školy nebo mateřské školy chodit. Například že jsou zdravé, nežijí v jedné domácnosti s ohroženým seniorem či nemají chronické onemocnění apod.

Ani ministerstvo školství dosud nedefinovalo podmínky výuky na školách po  25. květnu. Jakmile budou tyto informace k dispozici, bude možné jasně stanovit podmínky ošetřovného,“ sdělila k tomu v neděli Právu mluvčí ministerstva práce Kristýna Křupková.

Přehledně: Do kdy máte nárok na bonus pro OSVČ a ošetřovné

Domácí

Maláčová pro Novinky.cz ve středu uvedla, že pokud nehrozí u dítěte ani v rodině žádná zdravotní rizika, a přesto ho nevyšle do školky nebo do školy, tak nárok na ošetřovné zanikne. Zároveň ale podle serveru dodala, že vše závisí pouze na čestném prohlášení, ve kterém mohou rodiče uvést objektivní zdravotní i sociální důvody, proč dítě do školy nepošlou, a ošetřovné by jim pak mělo zůstat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám