Hlavní obsah

Nechcete poslat dítě do školy? Můžete přijít o ošetřovné

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ačkoliv od 25. května mohou děti do mateřské školy a na 1. stupeň základní školy nastoupit dobrovolně, čerpání ošetřovného na to nepamatuje. Pokud dítě nenastoupí i přesto, že u něj ani v rodině není nikdo nakažený nebo nežije s prarodiči, tak rodič nárok na ošetřovné nemá.

Foto: ČTK

Jana Maláčová

Článek

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) několikrát opakoval, že nástup do školy na 1. stupně a do školky je dobrovolný, jenže může rodiče připravit o možnost čerpání ošetřovného. To jsou mnohdy přitom jediné peníze, které dnes nepracující rodič pobírá.

Plaga se brání tím, že se řídí jen pravidly nastavenými ministerstvem zdravotnictví a ošetřovné má pak na starosti resort práce a sociálních věcí.

Ošetřovné ve výši 60 procent ze základu platu mohou čerpat zaměstnaní rodiče od té doby, co jsou školy zavřené. Od 1. dubna se pak částka navýší až na 80 procent. O ošetřovné si za stejné období mohou žádat i OSVČ, které nyní pobírají 424 korun denně. Příspěvek mohou rodiče čerpat na dítě od cca 3 do 13 let.

„Svobodné rozhodnutí“, zda přijít o ošetřovné

„Rozhodnutí o návratu dětí 1. stupně ZŠ vzešlo z doporučení epidemiologů a hygieniků a následně ministerstva zdravotnictví. Školní docházka těchto dětí je dobrovolná, je to tedy na svobodném rozhodnutí rodičů nebo zákonných zástupců,“ napsal Novinkám Plaga.

Ošetřovné se zvýší na 80 procent, schválil Senát

Domácí

Dítě do školy nastoupit nemusí v případě, pokud například není zdravé, žije s babičkou nebo dědečkem, kteří jsou ohroženou skupinou, nebo má chronické onemocnění.

Přesný seznam má vydat ministerstvo zdravotnictví, ten ale bohužel stále není.

Nárok na ošetřovné zaniká

Pokud je tedy dítě zdravé a rodič ho do školky nebo školy nepošle z jiného důvodu, nárok na ošetřovné ztrácí.

„Pokud nehrozí u dítěte ani v rodině žádná zdravotní rizika, přesto ho nevyšle do školky nebo do školy, tak nárok na ošetřovné zanikne,“ řekla Novinkám ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Raději neotvírat, radí ředitelé škol

Koronavirus

Zároveň ale dodala, že vše závisí pouze na čestném prohlášení, ve kterém mohou rodiče uvést objektivní zdravotní i sociální důvody, proč dítě do školy nepošlou, a ošetřovné jim pak zůstane.

Stačí čestné prohlášení

„Můj resort v této věci hraje třetí housle. První je zdravotnictví, druhé je školství, které řeklo, že budou otevřené školy, ale není povinná školní docházka, a my se podle toho musíme řídit,“ dodala Maláčová.

Za falešné prohlášení pokuta rodičům nehrozí

Koronavirus

Vše tak nakonec záleží na tom, co si rodič do čestného prohlášení vyplní. Nic jiného totiž dokládat nebude, ani potvrzení od lékaře, ani podpis babičky nebo dědy. Pokud v něm tak například vyplní, že dítě je náchylné k nemocem, a proto se rozhodl ho do školy neposlat, do školy ho tak nakonec stejně poslat nemusí.

„My za MPSV zajistíme, aby nikdo, kdo z objektivních důvodů nemůže své dítě do školy poslat, o ošetřovné nepřišel,“ doplnila Maláčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám