Hlavní obsah

Zemana osvobození Kočnera zaskočilo

Praha

Prezident Miloš Zeman byl překvapený, že slovenský soud ve čtvrtek zprostil viny Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou, souzené kvůli podílu na vraždě novináře Jána Kuciaka. Zeman v pořadu Partie televize Prima nicméně dodal, že rozsudek respektuje. Stejně tak podle svých slov respektuje i to, že vdova po Jaroslavu Kuberovi od něj nepřevezme vyznamenání.

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Natáčení diskusního pořadu Partie Terezie Tománkové.

Článek

„Respektování rozsudku soudu, i když s ním nesouhlasíme, je základem právního státu,“ konstatoval prezident.

Soud osvobodil Kočnera v případě úkladné vraždy Kuciaka

Evropa

Kontroverzní podnikatel Kočner byl souzen kvůli objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Zsuzsová podle žalobce zločin zprostředkovala. Rozsudek v nejsledovanějším procesu v novodobých slovenských dějinách vyvolal šok u pozůstalých i mezi slovenskými politiky, rovněž rozhořčení novinářských organizací.

Čaputová: Slovensko není mafiánský stát, jen země s mafiánskými praktikami

Evropa

Prokurátor oznámil, že se proti osvobozujícímu verdiktu odvolá, případem se tedy bude zabývat slovenský nejvyšší soud. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová už dřív v reakci na rozsudek řekla, že rodiče obou zavražděných i všichni na Slovensku si zaslouží, aby byla vyvozena zodpovědnost vůči těm, kteří si čin objednali a zprostředkovali. Verdikt je podle ní jiný, než lidé na Slovensku očekávali, je však třeba ho respektovat.

Vdova po Kuberovi nepřevezme ocenění

Zeman v o den dříve předtočeném a v neděli vysílaném pořadu, kde se také poprvé ukázal veřejnosti se zlomenou rukou, zároveň prohlásil, že respektuje rozhodnutí Věry Kuberové nepřevzít od něho státní vyznamenání pro svého zesnulého manžela, bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu.

Zeman se poprvé ukázal na veřejnosti se zlomenou rukou

Domácí

Kuberová označila tento týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy chování prezidentské kanceláře za neuctivé a je přesvědčena, že její muž by si ocenění takovouto formou nepřál.

Vdova po Kuberovi vyznamenání od Zemana nechce

Domácí

Tchaj-wan ocenil zesnulého předsedu Senátu Kuberu in memoriam státním vyznamenáním

Svět

Prezident už dříve avizoval, že chce 28. října Kuberu posmrtně ocenit nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem bílého lva.

„Já to respektuji, a to je vše, co k tomu mohu říci,“ komentoval rozhodnutí Kuberové. „Je mi to líto kvůli Jaroslavu Kuberovi, protože být vyznamenán nejvyšším českým řádem, byť in memoriam, je něco, co by k Jardovi Kuberovi zcela určitě patřilo,“ řekl Zeman.

Dodal, že se s Kuberou na řadě záležitostí shodl, rozdělovala je jen jeho plánovaná cesta na Tchaj-wan, kterou nakonec absolvoval nynější šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Zeman zkritizoval šéfa Senátu a nechce ho zvát na porady. Třikrát lhal, reagoval Vystrčil

Domácí

Zeman se proto rozhodl Vystrčila „potrestat“ tím, že jej nebude zvát na porady ústavních činitelů k zahraniční politice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám