Hlavní obsah

Naše děti jsou v hrobě a Kočner se směje, plakala matka Kušnírové

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, Ivan Vilček, kov, dul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové nevěřili svým uším a v soudní síni v Pezinku opakovaně kroutili hlavami, když soudkyně vyřkla osvobozující rozsudek nad dvěma obžalovanými, kteří údajně stáli za objednávkou vraždy dvou mladých lidí. Rodiče se podivovali mimo jiné nad hodnocením důkazů. „To není konec,“ uvedla po verdiktu Zlatica Kušnírová.

Rodiče Kuciaka a Kušnírové k verdiktu soudu v PezinkuVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Když předsedkyně soudního senátu Ružena Sabová četla verdikt, otec zavražděného novináře Jozef Kuciak si v jeden okamžik musel sednout a sundat si i roušku, aby se mohl nadechnout. Když pak rodiče vyšli ze soudní síně, schovali se rozčarovaní do stínu pod strom na okraji areálu trestního soudu.

„Nerozumím rozhodnutí soudu, ale je to zlé. Je vidět, že spravedlnost na Slovensku ještě nezačala všude úřadovat, že je někdo mocný, kdo tahá za nitky. Bohužel my ty nitky nemáme, ani peníze, abychom to dokázali ovlivnit tak jak oni,“ řekla Právu Zlatica Kušnírová.

Ze tří obžalovaných dostal ve čtvrtek v této kauze trest jen Tomáš Szabo, který vraha na místo činu přivezl. Vyměřili mu 25 let. Údajného objednavatele Mariana Kočnera a údajnou zprostředkovatelku Alenu Zsuzsovou soud osvobodil s tím, že jejich vinu se nepodařilo prokázat.

Soud osvobodil Kočnera v případě úkladné vraždy Kuciaka

Evropa

Zsuzsovou sice odpoledne propustili na svobodu, ale přímo před věznicí v Leopoldově ji čekali policisté, kteří ji odvezli do Nitry do sídla Národní kriminální agentury (NAKA). NAKA bude rozhodovat o jejím vzetí do vazby v případě přípravy vraždy elitního slovenského prokurátora Maroše Žilinky.

Před Kuciakem vrazi líčili na prokurátora a členy jeho rodiny

Evropa

Odvoláme se

Zlatica Kušnírová dala najevo, že se vůči verdiktu odvolají. „Věřím, že na Nejvyšším soudu to bude jiné. Teď se to tam obměnilo, tak doufám, že tam teď sedí ti správní soudci. Doufám, že uvidí, jak trpíme. Naše děti jsou v hrobě a Kočner se směje,“ řekla.

K samotnému činu se už dříve přiznal bývalý voják Miroslav Marček, letos v dubnu dostal 23 let vězení. „Sabo ani Marček neměli žádný motiv, zabíjeli pro peníze. Oni byli najatí,“ uvedla Kušnírová. „Nebyl to jen Marián Kočner. On byl jen zprostředkovatel. To stále tvrdím od první minuty,“ doplnila.

Část Kočnerova sledovacího komanda je prý stále aktivní

Zahraniční

„Nadále bojujeme, pokud budeme žít a dýchat a dokud nenastane spravedlnost, protože jsem slíbila svým dětem, že se postavím k jejich hrobu a povím jim, že konečně spravedlnost zvítězila na Slovensku, ale bohužel asi ne. Oni tam musí v černém hrobě být, a tady si každý dělá zase, co chce...,“ dodala s pláčem.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud v kauze zavražděného Jána KuciakaVideo: Aleš Fuksa, Právo

V podobném duchu mluvil i Jozef Kuciak. „Nevím, stále jsem nějak věřil, že se i ten poslední důkaz, který tam byl, vezme v úvahu, že se to minimálně vrátí nazpět k dokazování,“ řekl.

„Pro mě byly důkazy dostačující, a ne že se nebraly v úvahu například ostatní věci okolo pana Kočnera, co se týká Threemy (aplikace pro šifrovanou komunikaci – pozn. red.). Důkazy, které soud bral, se týkaly čistě jen vraždy a nebraly se žádné další důkazy, ale podle mě to bylo dostačující na to, aby byl odsouzený,“ dodal.

Redaktor webu, pro který pracoval Kuciak, našel v poštovní schránce náboj

Stalo se

„Teď musíme věřit, že spravedlnost nakonec zvítězí,“ doplnil.

I kdyby nakonec rodiče vysoudili odškodnění, život se podle něj nedá vyčíslit penězi. „I kdyby nějaká náhrada byla, tak to určitě půjde na nějaké účely, my to nechceme. Jsou to špinavé peníze a absolutně s nimi nechceme mít nic společného,“ řekl Jozef Kuciak.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Rodiče Jána Kuciaka Jozef (ve vestě) a Jana (vpravo), Zlatica Kušnírová sedí zády.

Rozčarování neskrýval ani novinář Marek Vagovič, šéf investigativního týmu webu aktuality.sk, pro který Ján Kuciak pracoval.

„Je to strašná hanba. Tento soud byl vždy považován za top v rámci slovenské justice. Dnes se ukázalo, že to tak v celku nemusí být, že i tento soud upřednostňuje jistý právní purismus. Hledá zákonnost, ale ne spravedlnost. Nechápu, proč soudu nestačila ta řada nepřímých důkazů. Byly tam i přímé důkazy, a to poměrně vážné. Jsem zvědavý na odůvodnění a jsem velmi zklamaný,“ poznamenal.

Daniel Lipšic, právní zástupce rodičů Jána Kuciaka, označil rozhodnutí specializovaného soudu za věcně nesprávné. „Je to jen první kolo. Spor se přesouvá k Nejvyššímu soudu a věřím, že ten rozhodne spravedlivě. Rodiče Jána a Martiny, ale i celé Slovensko očekávají spravedlivý trest pro vykonavatele, ale také pro objednavatele vraždy. Jsem přesvědčený, že síť nepřímých důkazů byla dostatečná k rozhodnutí o vině,“ řekl Lipšic.

Nad verdiktem se podivují i přední slovenští politici. Premiér Igor Matovič napsal, že to vypadá, že „evidentní strůjci vraždy chtějí uniknout ze spárů spravedlnosti“, prezidentka Zuzana Čaputová zase prohlásila, že „hledání spravedlnosti nekončí“.

Proti osvobozujícímu rozsudku se prokurátor Vladimír Turan okamžitě odvolal a případ se přesouvá k Nejvyššímu soudu Slovenské republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám