Hlavní obsah

Nic ještě nekončí, ujišťují slovenští politici

Právo, ivi, alf

Na rozsudek v případu vraždy Jána Kuciaka reagovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která konstatovala, že ji šokoval. „Budu se zajímat o odůvodnění rozhodnutí, ale plně ho respektuji. Celá věc nekončí a bude pokračovat u Nejvyššího soudu. V těchto chvílích myslím na rodiče těchto dvou mladých lidí, protože nejen oni, ale my všichni potřebujeme poznat pravdu. Potřebujeme vyvození odpovědnosti také těch, kteří si vraždu objednali a zprostředkovali,“ řekla prezidentka, která se setkala s novináři symbolicky na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Marian Kočner

Článek

Tam se po vraždě konaly protesty Za slušné Slovensko, které byly největší od roku 1989 a vedly k pádu vlády premiéra Roberta Fica.

„Vypadá to tak, že očividní strůjci vraždy se chtějí vysmeknout spravedlnosti. Věřme, že spravedlnost si na ně počká,“ reagoval na sociální síti premiér Igor Matovič.

Naše děti jsou v hrobě a Kočner se směje, plakala matka Kušnírové

Zahraniční

Rozčarování neskrýval ani novinář Marek Vagovič, šéf investigativního týmu webu aktuality.sk, pro který Ján Kuciak pracoval. „Je to strašná hanba. Tento soud byl vždy považován za top v rámci slovenské justice. Dnes se ukázalo, že to tak vcelku nemusí být,“ řekl Právu.

„I tento soud upřednostňuje jistý právní purismus. Hledá zákonnost, ale ne spravedlnost. Nechápu, proč soudu nestačila ta řada nepřímých důkazů. Byly tam i přímé důkazy, a to poměrně vážné. Jsem velmi zklamaný,“ dodal Vagovič.

Slovensko je mafiánský stát, napsal po zproštění Kočnera Die Welt

Evropa

Vagovič upozornil, že se jedná o ojedinělý a výjimečný případ, do něhož se namočil člověk (podnikatel Marian Kočner – pozn. redakce), který na Slovensku ovládal bezpečnostní složky, policii, prokuraturu a soudy. „Měl kontakty na nejvyšších politických místech a je to pověstná velká ryba, na kterou jsme dlouho čekali,“ dodal Vagovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám