Hlavní obsah

Čaputová: Slovensko není mafiánský stát, jen země s mafiánskými praktikami

Právo, Novinky, ČTK, ivi, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítá tvrzení německého deníku Die Welt, který v souvislosti s osvobozením Mariana Kočnera v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka napsal, že je Slovensko mafiánský stát. Mafiánských praktik si nicméně Čaputová na Slovensku všímá.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidentka Zuzana Čaputová položila věnce k památníku T. G. Masaryka a M. R. Štefánika v Bratislavě.

Článek

„Faktem je, že čelíme odhalením například o korupci na vysokých místech včetně justice. Je dobře, že čelíme takovýmto odhalením, že se ta odhalení vyšetřují, a věřím, že bude vyvozena zodpovědnost,“ reagovala prezidentka. „Jsme tedy zemí, kde se občas objeví mafiánské praktiky, ale nejsme podle mého názoru mafiánským státem,“ dodala hlava státu.

Soud osvobodil Kočnera v případě úkladné vraždy Kuciaka

Evropa

Čaputová zdůraznila, že rozhodnutí soudu je potřeba respektovat. „Nezaznamenala jsem ani od přímých účastníků trestního řízení pochybnosti z hlediska nestrannosti a nezávislosti soudního procesu. Můžeme se s názorem soudu neztotožnit, můžeme mít jiné právní názory, v každém případě rozhodnutí soudu je hodno respektu. Zároveň platí, že je to pouze první stupeň. Na druhém stupni ten výsledek může dopadnout jinak,“ konstatovala slovenská prezidentka.

Nic ještě nekončí, ujišťují slovenští politici

Evropa

Šok jako na Maltě, psal Die Welt

„Šok je veliký a poznatek jednoznačný: také Slovensko je mafiánským státem. Vítej v klubu,“ napsal ve čtvrtek po vynesení verdiktu slovenského soudu list Die Welt. Kuciakův případ deník srovnal s vraždou maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, která psala o korupci na tomto ostrově.

Zavražděna byla v říjnu 2017, když pachatelé do jejího vozu umístili výbušninu. Syn novinářky, která se dosud nedočkala spravedlnosti, označil Maltu za mafiánský stát. Podle listu Die Welt stejné označení nyní náleží i Slovensku.

Slovensko je mafiánský stát, napsal po zproštění Kočnera Die Welt

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám