Hlavní obsah

Soud osvobodil Kočnera v případě úkladné vraždy Kuciaka

• Aktualizováno
Právo, Aleš Fuksa, Ivan Vilček

Podnikatel Marian Kočner, který si měl podle obžaloby objednat vraždu novináře Jána Kuciaka, byl v této kauze osvobozen. Rozhodl o tom ve čtvrtek specializovaný trestní soud v Pezinku. Soud osvobodil také Alenu Zsuzsovou, která měla být zprostředkovatelkou vraždy. Skutek se podle soudu stal, ale není prokázáno, že do vraždy byli zainteresováni oni dva. Bývalý policista Tomáš Szabo, který vraha na místo činu přivezl, dostal 25 let ve věznici s nejpřísnější ostrahou.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud v kauze zavražděného Jána KuciakaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Vyslechnout rozsudek si přišli rodiče zavražděných Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Všichni plakali a jakmile zazněl překvapující rozsudek v případě Mariana Kočnera, jednací síň opustili.

„O to víc po nich půjdeme. To není konec. Dnes nám k tomu dali důvod,“ řekla Právu Zlatica Kušnírová. „Do poslední chvíle jsem věřila, že se dočkáme spravedlnosti, ale zlom přišel asi v srpnu, když byl odložen rozsudek,” uvedla matka zavražděné Martiny.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Rodiče Jána Kuciaka Jozef (ve vestě) a Jana (vpravo) poté, co odešli od soudu.

„Je to zklamání. Naše děti jsou v hrobě a na Slovensku stále tahá nitky ten, kdo má peníze. Je to špatné. Je vidět, že spravedlnost na Slovensku ještě nezačala úřadovat.“ Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak přiznal, že po vynesení rozsudku zůstal paralyzovaný. „Zůstává nám víra, že spravedlnost nakonec zvítězí,“ uvedl Jozef Kuciak.

Naše děti jsou v hrobě a Kočner se směje, plakala matka Kušnírové

Zahraniční

Kočner byl odsouzen pouze za nedovolené ozbrojování k finančnímu trestu ve výši 5000 eur (přes 131 tisíc korun). Pokud by pokutu nezaplatil, přijde pětiměsíční náhradní trest. Zsuzsová byla osvobozena v plném rozsahu. Ta také bude propuštěna z vazby. Kočner v ní ale zůstává, je totiž zatím nepravomocně odsouzen k 19letému trestu za padělání směnek televize Markíza.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová v odůvodnění rozsudku uvedla, že v případě verdiktu za nedovolené ozbrojování a obchodování se zbraněmi u Kočnera soud přihlédl k polehčující okolnosti, že před spácháním trestného činu vedl řádný život. „Soud zohlednil také polehčující okolnost, že se přiznal ke spáchání trestného činu a upřímně ho litoval,“ uvedla Sabová.

V případě Szabóa soud uznal, že vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se dopustil společně s odsouzeným Miroslavem Marčekem. Ten se k vraždě přiznal a byl odsouzen k 23letému trestu. „Szabó se k vraždě nepřiznal,“ dodala předsedkyně senátu.

Proti osvobozujícímu rozsudku se prokurátor Vladimír Turan okamžitě odvolal a případ se přesouvá k Nejvyššímu soudu Slovenské republiky.

Čaputová reagovala

Na rozsudek reagovala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která přiznala, že jí šokoval. „Budu se zajímat o odůvodnění rozhodnutí, ale plně ho respektuji. Celá věc nekončí a bude zřejmě pokračovat u Nejvyššího soudu. V těchto chvílích myslím na rodiče těchto dvou mladých lidí, protože nejen oni, ale my všichni potřebujeme poznat pravdu. Potřebujeme vyvození zodpovědnosti také těch, kteří si vraždu objednali a zprostředkovali,“ řekla prezidentka.

Podle Denníku N dva členové senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka přehlasovali předsedkyni senátu Ruženu Sabovou. „Přehlasování předsedkyně senátu v takové rozsáhlé věci je u soudu neobvyklé,“ uvedl list.

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit vstup do politiky.

V případě už padly dva verdikty. Koncem roku 2019 byl v případu Kuciak odsouzen k 15letému trestu jako zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, když uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Podnikatel Marian Kočner přichází k soudu v Pezinku.

Po svém zatčení Andruskó spolupracoval s vyšetřovateli a u soudu vystupoval jako svědek. Letos v dubnu poslal soud na 23 let do vězení také bývalého profesionálního vojáka Miroslava Marčeka, který se přiznal k vraždě novináře a jeho snoubenky i podnikatele Petera Molnára.

Vražda Kuciaka, při které byla zastřelena také jeho přítelkyně Martina Kušnírová, vyústila na Slovensku v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám