Hlavní obsah

Zeman zkritizoval šéfa Senátu a nechce ho zvát na porady. Třikrát lhal, reagoval Vystrčil

Novinky, ČTK, jz, kov
Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nebude zvát šéfa Senátu Miloše Vystrčila v souvislosti s jeho cestou na Tchaj-wan na porady ústavních činitelů k zahraniční politice. Hlava státu to oznámila v rozhovoru s televizí Prima. Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan označil za klukovskou provokaci.

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Miloš Zeman s ortézou

Článek

Zeman připomněl, že každého čtvrt roku zve nejvyšší ústavní činitele na porady k zahraniční politice.

„Tyto porady slouží k sjednocení různých názorů a mají dosáhnout kompromisu,“ popsal Zeman. Popsal, že při různých názorech se prý využívá většinového hlasování a zbytek osazenstva se musí výsledku podřídit.

„Já sám jsem takové hlasování dvakrát prohrál. Bylo to o případě oduznání samostatnosti Kosova a v případě přesunu naší ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Ale výsledku jsem se podřídil,“ uvedl prezident k praxi, která ale nemá žádnou oporu v zákoně.

Peking: Vystrčil porušil cestou na Tchaj-wan suverenitu Číny

Domácí

Vystrčil byl podle Zemana v případě cesty na Tchaj-wan všemi přehlasován. Přesto tam jel. „Já z toho vyvozuji jediné, nebudu ho nadále zvát na tyto porady. Kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tu hru hrát,“ řekl Zeman.

Vystrčil v reakci uvedl, že prezident o jeho cestě na Tchaj-wan třikrát lhal. Ostatní ústavní činitelé mu sice zvažovanou návštěvu při poradě na Pražském hradě nedoporučili, ale nehlasovali o ní.

Není podle něj také pravda, že se schůzky k zahraniční politice konají každého čtvrt roku. Poslední taková porada se prý konala v březnu, a o tom, že a Tchaj-wan pojede, se Vystrčil podle svých slov rozhodl začátkem června. „Kdybychom se scházeli po čtvrt roce, tak jsme se měli sejít v červnu,” poznamenal Vystrčil.

Vystrčil: Tchaj-wan je ochotný ekonomicky vstoupit do Evropy přes ČR

Ekonomika

Za největší lež pak šéf Senátu označil Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát - to Vystrčil podle svých slov nikdy neřekl.

Vystrčil byl spolu s početnou delegací na Tachaj-wanu týden, vrátili se v sobotu. Kromě podnikatelských a vědeckých kontaktů měl šéf Senátu na programu také setkání s politiky. Vystoupil v tchajwanském parlamentu a setkal se s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Sám misi po návratu označil za úspěšnou.

Brífink po návratu senátní delegace z Tchaj-wanuVideo: ČTK

Zeman je přesvědčený, že cesta předsedy Senátu nepřinese vůbec nic. „Chtěl bych připomenout, že Čína je po Německu druhým nejdůležitějším obchodním partnerem Česka, Tchaj-wan je na 23. místě. A pokud Čína omezí naše exportéry, ujišťují vás, že na místo českých firem velmi ochotně nastoupí firmy z Francie, Velké Británie a podobně,“ řekl Zeman.

Ke slovům Vystrčila, že pomůže jeho cesta, aby se Tchajwan stal významným obchodním partnerem Česka, Zeman jen poznamenal, že je to „dezideratum“ a těm on nevěří.

Reklama

Výběr článků

Načítám