Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Zaleťte si s námi do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pondělní usnesení vlády nyní umožňuje pohyb na venkovních sportovištích, ale díky kamerám Novinek můžete nyní zamířit až do vesmíru. Expozice Cosmos Discovery, jež přináší přes 200 různých vesmírných exponátů, probíhala na Výstavišti Praha v Holešovicích od konce prosince, v půli března však byla nuceně přerušena. Vy si ji teď můžete v rámci projektu Výlety z karantény prohlédnout.

Výstava Cosmos výlety z karantényVideo: Novinky

 
Článek

Expozice je vytvořena ve spolupráci s americkou agenturou NASA a muzeem Cosmophere.

Mezi exponáty na prostoru dvou tisíc metrů čtverečních se nachází motor z lunární rakety Saturn 5, který nesl americké astronauty při většině misí programu Apollo na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Motor ležel několik desítek let na dně oceánu, než byl vyloven a restaurován. Součástí výstavy jsou i modely kosmických lodí ve skutečné velikosti a sekce Future věnovaná současným plánům a budoucnosti kosmonautiky.

„Ukazujeme zde, co hýbe kosmonautikou, že se třeba chystá mezinárodní stanice u Měsíce, na které se budeme připravovat na let k Marsu. A třeba i o letu k Marsu. Jedno z vozítek tady se jmenuje Opportunity, které vyšlapávalo lidem cestu na Mars. Díky němu jsme se dozvěděli, jak to na Marsu vypadá, a zjistili jsme díky němu také to, že na Marsu byla voda,“ říká hlavní producent výstavy Viliam Ďuriš.

Největší putovní výstava kosmonautiky je v Praze. Věnuje se i budoucnosti vesmírného výzkumu

Domácí

Je zde také možnost vstoupit na orbitální stanici MIR, kde zažijete uměle navozený stav beztíže. Nahlédneme do kokpitu raketoplánu Columbia i ruské lodi Sojuz. Ta dodnes zajišťuje přepravu kosmonautů na orbitální stanici ISS.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. V úterý, tedy 14. dubna, navštívíme divoké koně v Milovicích. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Výstavu doplňují originální skafandry, helmy, rukavice, ale také spodní prádlo, hodinky, fotoaparáty nebo třeba jídlo kosmonautů.

Jsou zde i jedinečné exponáty, které kvůli utajení technologií nesměly být dlouho zveřejněny – jako například originální tryska americké rakety Saturn V. Ta dopravila loď Apollo na Měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám