Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Připomeňte si časy totalitního režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do obecného povědomí vstoupila Česká republika i jednou nepříliš pozitivní událostí, nastolením vlády jedné strany v únoru 1948. Připomínku budování socialistického režimu i každodenního života v něm nabízí pražské Muzeum komunismu. Chcete-li na vlastní kůži prožít pocity běžných českých občanů v letech 1948 až 1989, máte jedinečnou šanci díky unikátnímu projektu Novinek Výlety z karantény.

Živě: Muzeum komunismuVideo: Novinky

 
Článek

Muzeum se zabývá českým předlistopadovým totalitním režimem. Exponáty, které evokují tuto dobu, lze zhlédnout ve třech výstavních sálech.

Muzeum představuje sugestivní pohled na éru komunismu se zaměřením na Československo v mnoha sférách a z různých pohledů: každodenní život, politika, historie, sport, ekonomika, vzdělání, umění.

Foto: Jan Šída, Právo

U vchodu vítá návštěvníky socha Karla Marxe a obří rudá hvězda.

Socialistický realismus, mediální propaganda, Lidové milice, armáda, policie včetně tajných služeb StB. Věnuje se zejména období totalitního režimu od únorového puče v roce 1948 do listopadu roku 1989, tzv. sametové revoluce.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. V pondělí, tedy 20. dubna, navštívíme železniční muzeum Lužná u Rakovníka. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Součástí prostoru, který čítá na 1500 metrů čtverečních, je i promítací místnost, kde návštěvníci zhlédnou krátké dokumenty.

Důraz je kladen na ozbrojené složky režimu – Lidové milice, armádu, Státní bezpečnost – a cenzuru, pracovní tábory a soudní praxi 50. let.

Propaganda se představuje plakáty a díly socialistického realismu. Najdete tu školní třídu, socialistický obchod i policejní vyšetřovnu. K expozici patří i další zajímavě zpracované instalace, díky nimž lze projít ukázky dobové dílny úderníka, dětský pokoj či místnost, kde se odehrávaly výslechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám