Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Výlet na hrad Bezděz s dechberoucími výhledy z věží

Praha

Sezona hradů a zámků začíná obyčejně s příchodem jara. Jenže kvůli vládním opatřením zůstávají české památky i na začátku dubna veřejnosti uzavřené. Díky kamerám Novinek máte ale nyní možnost vyrazit na výlet na hrad Bezděz, kde se dozvíte nejen něco o historii, ale také o samotném kraji.

Záznam: Hrad Bezděz Video: Novinky

 
Článek

Bezděz je zřícenina hradu v okrese Česká Lípa. Nachází se na kopci Velký Bezděz (603,5 m) v Dokeské pahorkatině, nad vsí Bezděz, 6 km jihovýchodně od města Doksy. Hrad byl poprvé zmíněn roku 1264 za vlády Přemysla Otakara II.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Pohled na hrad z obce Bezděz

Do české historie se zapsal i jako místo, kde byl uvězněn pozdější král Václav II. i se svou matkou Kunhutou. Oba sem byli přivezeni v lednu 1279 v době vpádu Braniborů do Čech a jimi zde byli střeženi. Kunhutě se v dubnu podařilo z hradu odjet do Prahy, Václav II. byl odvezen do Žitavy, kde v zajetí strávil další 4 roky.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Výšlap na hrad není zrovna nejjednodušší, ale jeho návštěva i tak určitě stojí za to.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Výhled na obec Bezděz z hradu

Počátkem 14. století se hrad dostává do zástavního držení okolní šlechty. Do přímé správy panovníkovy se hrad vrátil po nástupu Karla IV. na královský trůn.

Karel IV. rád pobýval na Bezdězu a v r. 1366 se svým purkrabím Oldřichem Tistou z Libštejna založil Velký rybník, který byl později na počest K. H. Máchy přejmenován na Máchovo jezero.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Bezděz - hradní kaple

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Bezděz - hradní kaple

Na Bezdězu se vystřídalo mnoho obyvatel, dokonce byl dobyt a vypálen vzbouřenými poddanými Václava z Dubé, kteří se sem uchýlili a které přemohli žoldnéři Maxmiliána Bavorského.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Planetária a Národního technického muzea. V pátek, tedy 3. dubna, navštívíme Národní zemědělské muzeum Čáslav. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Před skončením třicetileté války byl hrad na čas obsazen Švédy. Po podepsání Vestfálského míru r. 1648 dlouhý čas nebylo v těchto končinách bezpečno, proto sem první kolonie mnichů přicházejí až v r. 1661, aby si opravili kapli, královský a purkrabský palác. V r. 1666 si sem mniši přivezli kopii černé Madony montserracké, která byla vyhlašována za zázračnou.

Počátkem 19. stol. se hrad stává zříceninou. Na své oblibě neztrácí ani v období romantismu, kdy se zříceniny staly zvláště vyhledávanými. S Bezdězem souvisí působení našeho největšího romantického básníka K. H. Máchy, který chodil ke svým přátelům do Doks. Na hradě i v Podbezdězí nacházel inspirace ke svým dílům např. Večer na Bezdězu a Máj.

V pořadu Výlety z karantény máte možnost dozvědět se nejenom více o historii samotného místa, ale prohlédnete si královský a purkrabský palác společně s Čertovou věží. Výhled z věží na Bezdězu je dechberoucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám