Hlavní obsah

VÝLETY Z KARANTÉNY: Pojeďte pozorovat divoké koně a zubry do Milovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Milovice

Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice se stal domovem velkých kopytníků vyskytujících se současně na jednom místě, a to jako vůbec první místo na světě. K vidění jsou zde stáda zubrů, divokých koní a praturů. Díky kamerám Novinek a projektu Výlety z karantény můžete nyní tato divoká zvířata pozorovat z pohodlí vašeho domova.

Rezervace divokých koní, zubrů a praturů v MilovicíchVideo: Novinky

 
Článek

V milovické rezervaci se vrátil čas do dob pravěkých lovců a prvních zemědělců. Velcí kopytníci byli od pradávna nedílnou součástí evropské přírody. Divoké druhy ale lidé postupně vyhubili a nahradili je domácími.

Ve 20. století byl dobytek přemístěn na farmy a intenzivní pastviny a z krajiny prakticky vymizel. Z evropské krajiny se tak vytratily druhy, které ovlivňovaly její tvář a vytvářely prostor k životu spoustě jiných organismů.

Českem se již prohání stovka divokých koní

Domácí

Pět let práce

První obyvatelé přišli na čtyřicetihektarovou pastvinu u Milovic v lednu 2015 a byli to divocí koně. Už během několika měsíců dokázali proměnit step způsobem, který neočekávali ani největší optimisté.

Poradili si s agresivní a neživnou travinou třtinou křovištní, navíc se díky nim začaly ohrožené rostliny vracet i do míst, odkud je husté porosty travin dávno vytlačily. Pastvinu zaplavily stovky trsů vzácného hořce křížatého.

Novinky pro vás chystají i další prohlídky zajímavých míst, kam se v současnosti nelze dostat. Připravujeme například návštěvu Zoo Jihlava a Národního technického muzea. Ve čtvrtek, tedy 16. dubna, navštívíme vodní elektrárnu na pražské Štvanici. Své tipy, kam bychom se mohli s kamerou podívat, můžete posílat na e-mailovou adresu vysilani@novinky.cz.

Nyní ovšem rezervace bojuje s nedostatkem prostoru. Zvířata se rozmnožila velmi rychle a prostor je jim malý. Rezervace tak potřebuje rozšířit, na což nemají ochranáři dostatek peněz.

Pomoc lidí

Ochranáři potřebují získat částku 1,5 milionu korun na ohrazení zbývající části pastvin. Celkové náklady na ohrazení jsou zhruba dva miliony korun, půl milionu má ochranářská organizace z výtěžku sbírky z předchozích období. Od březnového zahájení kampaně na záchranu rezervace se podařila zatím vybrat třetina potřebné částky.

„To, že lidé pomáhají i v časech, kdy jsou sami ohrožení a mají obavy o své nejbližší, je tím nejlepším svědectvím, že ani v nejhorší době nemyslí lidé v České republice jen na sebe. Všem patří obrovské poděkování,“ oceňuje pomoc veřejnosti Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Na pastvinách u Milovic nalezli nové druhy vzácných rostlin

Věda a školy

Přírodní rezervace Milovice je součástí evropsky významné lokality Milovice-Mladá. Nejcennější jsou zde zachované otevřené stepi obývané řadou vzácných rostlin a živočichů. Výjimečná je zejména rozmanitost bezobratlých živočichů.

Přežívá tu řada vzácných a ohrožených brouků z řad chroustků, chrobáků či střevlíků atd. Pestré je zastoupení motýlů. Někteří bezobratlí se v Česku nikde jinde nevyskytují, pouze tady. Mezi motýly je unikátní například modrásek hořcový Rebelův, jehož jedinou živnou rostlinou je silně ohrožený hořec křížatý.

Pastvina se také stala jednou velkou lékárnou. Objevilo se na ní velké množství léčivek, jako je česnek planý, šalvěj luční, řepík lékařský nebo třezalka.

Reklama

Výběr článků

Načítám