Hlavní obsah

Vláda přijímá kvůli koronaviru nesmyslná opatření, kritizuje opozice

Novinky, Klára Beranová
Praha

Opozice kritizuje vládu za přijímání opatření proti koronaviru, která podle ní nezabrání šíření viru, ale místo toho povedou ke zvyšování hysterie ve společnosti. Vadí jí zákaz přímých letů z Benátek, Boloně, Milána a Jižní Koreje, který bude platit od čtvrtka. Nelíbí se jí ani rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala přítomnost diváků na závodech biatlonu v Novém Městě na Moravě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

„Vláda přijímá opatření, která nemohou zabránit šíření viru. Vymýšlí jednoduchá opatření, která nepovedou k ničemu jinému než ke zvyšování hysterie. Ta je ale zbytečná,“ řekl ve Sněmovně poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09).

Opozice se shoduje také v tom, že by se měla vláda hlavně snažit zabránit panice. Ta podle ní mnohdy uškodí více než samotné onemocnění.

„Pokud budou občané dodržovat preventivní opatření jako třeba při chřipce, budou se dostatečně chránit před nákazou koronaviru. A to by měla vláda říkat,“ dodal Válek.

Primářka Bulovky: Pacienti jsou v izolačních místnostech

Koronavirus

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan si myslí, že panice by mohlo předejít školení. „Potřebujeme uklidňující a praktické informace, které se mají dostat k lidem. Představitelé vlády by se měli méně fotit v bílých pláštích a více posílat informace na kraje, obce, dělat školení pro starosty,” podotkl Rakušan.

Praktický manuál by uvítal i Válek. „Nikdo zatím přesně neřekl, jak by mohlo probíhat testování potenciálních nakažených přímo u nich doma. Pacient, u kterého se provede domácí testování, pak nemusí cestovat mimo své bydliště a nestane se nebezpečným pro svoje okolí,” doplnil Válek.

Více lidí se vrací auty

Předseda lidovců Marian Jurečka kritizuje vládní rozhodnutí zrušit lety z oblastí, které jsou koronavirem nejvíce zasažené. „Víc lidí než letadly cestuje vlastními auty. Tady ale vláda žádné opatření neudělala,“ pustil se do kabinetu Jurečka.

Pozastavuje se také nad rozhodnutím Bezpečnostní rady státu, která zakázala fanouškům sledovat závod v biatlonu v Novém Městě na Moravě přímo z místa.

„Na jedné straně zruší biatlon, na druhé straně ale lidé chodí na fotbal a na hokej. Jedno víkendové kolo fotbalové a hokejové ligy přitom navštíví násobně více lidí než biatlon. Nejsem si jist, zdali jsou opatření dostatečně smysluplná,” řekl Jurečka.

Na jednotlivé fotbalové zápasy ale chodí u nás v průměru jednotky tisíců fanoušků. V případě čtyřdenních biatlonových závodů v Novém Městě na Moravě očekávali organizátoři návštěvnost 30 tisíc lidí najednou denně, jak tomu bylo v minulých ročnících. Závody naplánované do 8. března se však letos pojedou bez účasti diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám