Hlavní obsah

Vláda kompenzace podmiňuje odmítnutím náhrady škody

Novinky, Dominika Jeřábková

Vláda připravila kompenzace pro podnikatele, které zasáhla opatření v souvislosti s koronavirovou krizí. Peníze však vyplatí jen za podmínky, že se vzdají jakýchkoliv nároků na náhradu škody. Opatření vyhlašována v režimu nouzového stavu totiž podle krizového zákona umožňují náhradu škody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Restauratéři a hospodští se budou muset vyrovnat s novou evidencí tržeb i s „protikuřáckým“ zákonem.

Článek

„Je to určitá všeobecná dohoda mezi tím, kdo náklady financuje, a těmi, kdo je utrpěli, že se to nezaplatí všechno, ale dohodnou se bez nutnosti soudu na omezené částce,“ řekl Novinkám expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Dodává k tomu, že za předpokladu, že je návrh pro poškozeného přijatelný, nevidí důvod, proč by to podnikatel nepodepsal. Člověk se tak zároveň zbaví nutné administrativy a případného soudního sporu.

Vláda schválila kompenzace za restriktivní opatření

Ekonomika

„Na druhou stranu, pokud si podnikatel vyhodnotí, že peníze, které by dostal přes kompenzační bonus podstatně a hrubě neodpovídají ztrátě, kterou utrpěl, tak se může rozhodnout nabídku neakceptovat,“ doplňuje právník.

Namísto toho pak může provozovna uplatnit právě nárok na náhradu škody. Vyčíslené náklady a jejich zdůvodnění následně podnikatel odešle státu, a ten na ně prostřednictvím svých ministerstvech zareaguje.

Dostál tak nyní doporučuje, aby si každý podnikatel nejprve přečetl konkrétní nabídku kompenzace, a pak si ve spolupráci s účetním spočítal, jaké byly jeho reálné náklady, a také to, jak jsou případně vymahatelné a prokazatelné. „Pak je jenom jeho obchodní rozhodnutí, zda se státem domluví a vezme kompenzační program, anebo je pro něj natolik nezajímavý, že nárok uplatní zákonnou cestou,“ dodává Dostál.

U náhrady škody je nutné prokázat škodu

Pokud jde pak o následné šance na náhradu škody, zdůrazňuje Dostál, že podnikatel předně musí dokázat, že mu škoda vznikla. „Umím si představit například ekonomickou analýzu nebo znalecký posudek, který vyjde z jeho obvyklého obratu před rokem ve stejnou dobu, a zhodnotí další faktory, které mezitím nastaly a z toho spočítá rozdíl,“ uvádí právník.

Vedle toho musí podle něj ten, který nárok uplatňuje, prokázat příčinnou souvislost mezi škodou a jednáním českého státu. „Například pokud nepřijeli do hotelu turisté, protože jim to zakázal domovský stát, tak nepůjde tato část nároku uplatnit, protože za to může někdo jiný. A pak jsou hypotetické situace – co by kdyby – pokud by stát například otevření restaurací nezakázal, jestli by ty lidé nezůstali stejně doma, protože by se báli covidu. Proto by měl každý zvážit, jestli radši nevzít kompenzaci od státu,“ uzavírá Dostál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám