Hlavní obsah

Prodloužení nouzového stavu do 17. května bude zřejmě definitivní

Novinky, Klára Beranová
Praha

Ve čtvrtek opět mimořádně zasedla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Po souhlasu Sněmovny potvrdila prodloužení nouzového stavu do 17. května. Kabinet předpokládá, že ten den nouzový stav zřejmě úplně skončí a prodlužovat se nebude. Ministři jednali i o volnějších opatřeních, zmírnili například pravidla pro nošení roušek. Bude také možný provoz divadel a kin do 100 osob. Detaily ministři představují na tiskové konferenci.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Předpokládám, že nouzový stav skončí 17. května. Já jako vicepremiérka bych se klonila k tomu, že pokud by se situace vyvíjela tak jako doposud, měl by nouzový stav skončit,” sdělila na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Vláda se ve čtvrtek rozhodla také ulevit pendlerům. Ti mohou nově doložit negativní test na covid-19 pouze jednou za měsíc. Doposud ho museli dokládat každých 14 dní.

Vláda: Pendleři na test jednou do měsíce

Koronavirus

Kabinet upravil výjimky pro nošení roušek. Nově je nemusí mít děti ve školce až do věku sedmi let, moderátoři ani umělci. Moderátoři ovšem pouze pokud budou sami ve studiu.

Roušky už nemusí mít děti ve školkách ani moderátoři

Koronavirus

Schillerová také po měsíci slibů na vládu předložila návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, který nakonec ministři s úpravami schválili.

Schillerová už měsíc slibuje zrušení daně z nabytí nemovitosti. A trh kvůli tomu stojí

Domácí

Vláda také rozhodla, že se budou smět od 11. května konat akce, a to do 100 osob. Otevřít by tak mohla kina i divadla, konat by se mohly v tomto počtu i svatby.

Vojtěch by mohl sám zavírat obchody. Opozice bouří

Koronavirus

Diskutovanou novelu zákona o veřejném zdraví by měla vláda projednat až na schůzi po víkendu. Díky ní by mohlo ministerstvo zdravotnictví v čele s Adamem Vojtěchem (za ANO) i po skončení nouzového stavu dál pokračovat v zákazech a omezeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám