Hlavní obsah

Velikonoční sladkosti nejdou ani ve slevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco přede dvěma lety řešily hospodyňky nedostatek kopřiv do oblíbené velikonoční nádivky – největší křesťanské svátky tehdy připadly na konec března – a jinak měly při výběru potravin všeho dost, letos se podle obchodníků většina lidí chystá na skromné oslavy.

Foto: Novinky

Upečte si s námi tvarohového beránka.

Článek

„Otevřeno máme, ale lidi nechodí, není zájem,“ potvrdili z jihlavské Cukrárny U brány. Velikonočním zbožím pro koledníky se předzásobili stejně jako všichni ostatní a teď se ho snaží rozprodat ve slevách. Ani to ale v těchto dnech lidi neoslovuje.

Pokles zájmu o velikonoční zboží registrují i pekaři. „Hlavně u vek, tam jsme na polovičce. Lidi nebudou slavit, nebudou se scházet, místo čtyř vek na chlebíčky vezmou jednu,“ dozvědělo se Právo v Pekařství Marek v Telči. U výroby mazanců, jak uvedli, ale takový pokles není: ty tu šly dolů o pětinu.

Hamáček: Koledníci mají letos smůlu

Koronavirus

Mírný optimismus hlásí maloobchodní řetězce. „Ve srovnání s loňskem je patrné, že se zájem zákazníků o velikonoční sladkosti soustředil na dobu dva až jeden týden před samotnými svátky. V posledních dnech zájem narůstá, tomu napomáhají i zvýhodněné nabídky. Registrujeme menší zájem o nebalené pečivo,“ řekl Právu Václav Koukolíček, mluvčí Tesca.

Podle něj je velký zájem o mazance, v případě dalších produktů, zejména těch určených pro koledníky, tzn. nejrůznějších perníčků, je výrazně nižší.

Nevědí, co prodají

Vyhovět poptávce se krátce před Velikonocemi rozhodla cukrářka Ludmila Jařabová, která provozuje vyhlášené cukrářství ve slezském městečku Kravaře na Opavsku. Už téměř tři týdny je její provozovna uzavřena, lidé ale v posledních dnech telefonují a ptají se, zda bude k dispozici tradiční velikonoční pečivo a cukrovinky.

Církve se chystají na digi Velikonoce

Koronavirus

„Zavřeno máme od doby, kdy začala platit karanténa. Tehdy jsme ještě v poslední den napekli, otevřeli a lidé kvůli panice nepřišli. Nepomohla ani padesátiprocentní sleva na čerstvý sortiment, takže jsme přišli o hodně peněz,“ řekla Jařabová.

V tomto týdnu ale začali lidé volat a ptát se na možnost nákupu tradičního pečiva, rozhodla se proto od čtvrtka do soboty otevřít. „Ve středu začneme dělat čokoládová vajíčka, kačenky, berany, mazance a koláče a budeme je prodávat přes okénko. Je to trochu risk, lidé jsou zvyklí si vybírat až na místě, pokusíme se odhadnout, co by se mohlo prodat,“ řekla Jařabová. Zda otevře i v příštím týdnu, neví. „Uvidíme, jaká bude situace a jak se budou karanténní opatření dále uvolňovat.“

O dorty je zájem

Velikonoční dorty se poměrně daří prodávat cukrárně Sněz mě! v Českých Budějovicích. Ta přijímá zakázky na velikonoční krabice, kde je 53 druhů dortíků různých druhů včetně kokosových laskonek, kostek nebo profiterolek se žloutkovým krémem a karamelovou čokoládou.

Kurz chce po Velikonocích uvolnění. ČR dal za příklad

Koronavirus

„Není to jako v loňském roce, ale na uživení a udržení provozu to momentálně stačí. Na Velikonoce máme poměrně dost zakázek. Je vidět, že lidé nyní potřebují sladké na nervy,“ sdělila Právu Vladimíra Novotná, majitelka společnosti, která nabízí dorty na zakázku.

Velký zájem je o velikonoční speciality v pekárnách Moje kredenc. „Zájem o mazance je velký, vyprodávají se hodně, objednat je možné i bezlepkové mazance nebo beránky a prodává se to dost,“ potvrdila pracovnice pobočky v Bělohorské ulici v Praze.

Noční oblohu rozzáří velikonoční superúplněk

Věda a školy

O něco menší poptávku po velikonočních sladkostech zaznamenali v hořovické pekárně. „Letos je zájem určitě slabší,“ řekla Právu pracovnice Pekárny Hořovice, kde se běžně pečou mazance a kde v oddělení cukrárny vyrábějí i koláče a velikonoční beránky.

Na úbytek zájmu si postěžovali i lidé z Pekařství Paul v Mělníku. „Dodáváme tak o polovinu méně. Jsme relativně malé pekařství, vozili jsme do bister, restaurací, škol, školek, to všechno teď padlo a malými obchody to nedoženeme,“ uvedl Zdeněk Vondřich z Paulova pekařství.

Propad podle něj nezachrání ani velikonoční objednávky. „Lidi teď mají spoustu času, jsou doma a upečou si sami,“ mínil Zdeněk Vondřich s tím, že doufá, že se brzy vše vrátí do běžného režimu.

Anketa

Kupujete letos na Velikonoce méně sladkostí?
Výrazně méně
79,8 %
O trochu méně
7,2 %
Zhruba stejně
11,1 %
Kupuji jich více
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1451 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám