Hlavní obsah

Ústavní žaloba na Zemana je ve Sněmovně bez šance

Právo, tin, rsk, kab

Ani poté, co prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Michala Šmardu (ČSSD) ministrem kultury, se většina poslanců do projednávání ústavní žaloby na prezidenta nehrne. Podání žaloby doporučují experti na ústavní právo. Pravicová opozice chce prezidentovo jednání řešit na mimořádné schůzi, ale sněmovní většina se pro ni zřejmě nevysloví. Proti bude ANO, KSČM i SPD, za prezidentem budou zřejmě stát i někteří poslanci soc. dem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Prezident Miloš Zeman na snímku z letošního března

Článek

Za Zemana se postavilo hnutí ANO. Někteří poslanci sice souhlasí, aby se ústavní žaloba na Zemana ve Sněmovně projednávala, ale ruku by pro ni nezvedli. Šéf dolní komory Radek Vondráček Právu řekl, že je pro zařazení bodu na program schůze. „S žalobou ale nesouhlasím,“ uvedl.

Podobný názor má poslanec Milan Feranec. „Jsem pro projednání, minimálně z úcty k Senátu. Žalobu nepodpořím, a to z úcty ke zdravému rozumu,“ řekl Právu.

Proti zařazení na program schůze je naopak šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který se negativně staví i proti žalobě. Totéž Právu řekl i poslanec a majitel firmy Brano Pavel Juříček, olomoucký hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk nebo poslanec a liberecký pekař Jiří Bláha.

Myslíme si, že prezident z rámce Ústavy nevybočuje
Pavel Kováčik (KSČM)

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák sdělil Právu, že se mu kauza kolem ministra kultury nelíbí. „Vyvolává vládní krizi a dle mého názoru je v rozporu s Ústavou. Ústavní žaloba je ale nástroj, který, zejména v podobě, jak je formulována, celou situaci nevyřeší. Ať už bude její projednávání zařazeno na program Sněmovny, nebo ne, tak se obávám, že se tím krize nevyřeší, ale budu chtít znát stanovisko vlády a očekávám další diskusi,“ podotkl.

Jasně zamítavé stanovisko má SPD, která s prezidentem Zemanem souzní. „Hnutí SPD je přesvědčeno, že prezident Zeman využívá Ústavu v nejširších mantinelech, jakožto přímo zvolený prezident s mandátem nejsilnějším ze všech politiků. Nemyslíme si, že by bylo nutné podávat ústavní žalobu, proto ji nepodpoříme,“ řekl Právu šéf SPD Tomio Okamura.

Také KSČM by pro žalobu na Zemana ruce nezvedla. „Myslíme si, že prezident z rámce Ústavy nevybočuje. Co se týče podání žaloby, jde spíš o odpor proti Zemanovi než o ušlechtilé obhajoby ústavnosti,“ sdělil Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Pravice chce žalobu projednat

ČSSD nemá jasno, jak by se k případnému jednání mimořádné schůze postavila. „Musíme to projednat v klubu, ale určitě by se tato závažná věc v řádné lhůtě měla veřejně projednat. Každý z poslanců by měl být schopen před veřejností obhájit svůj názor a hlasování v této otázce,“ řekl Právu předseda klubu Jan Chvojka.

Pravicová opozice se naopak chce k Zemanově ústavní žalobě vyjádřit co nejdřív: lidovecký poslanec Marian Jurečka navrhl svolat zvláštní schůzi dolní komory. „Jsem připraven iniciovat v našem klubu i u dalších poslanců svolání mimořádné schůze Sněmovny, která by projednala senátní ústavní žalobu na prezidenta. Pokud se do konce týdne jasně nevymezí premiér a nezačne konat, pak příští týden navrhnu širšímu vedení KDU-ČSL tento krok,“ napsal Jurečka.

Kluby ODS a STAN souhlasí s tím, že pokud by ústavní žaloba nepřišla na přetřes na první zářijové schůzi, měla by se Sněmovna sejít mimořádně. „Předpokládáme, že návrh žaloby bude zařazen na program plánované schůze, která začne 10. září. Pokud se tak nestane, tedy že většina poslanců bude proti projednání tohoto bodu, bude na místě přistoupit k mimořádné schůzi,“ napsal Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Co nejdřív chce žalobu projednat klub STAN. „V případě, že nebude tento bod zařazen organizačním výborem na zářijovou schůzi, jsme jednoznačně pro mimořádnou schůzi,“ sdělil Právu šéf STAN Vít Rakušan. A mimořádnou schůzi by podle první místopředsedkyně Markéty Pekarové Adamové podpořila i TOP 09.

Piráti se zatím nevyjádřili. „Nikdo mne v této věci neoslovil. S prezidentem budu o situaci ve vládě diskutovat 20. srpna v Lánech,“ napsal Právu šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám