Hlavní obsah

Míček je na straně Babiše, říká k Šmardovi ústavní expert

Novinky, Barbora Zpěváčková

To, že prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury, není záležitost ČSSD, ale premiéra Andreje Babiše (ANO). Novinkám to řekl ústavní právník Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Míček je na straně hřiště, kde hraje předseda vlády. Když v médiích vidím, jak se řeší, co má dělat ČSSD a Jan Hamáček, tak jako právník musím říct, že to vůbec není záležitost Jana Hamáčka jako místopředsedy vlády a ministra vnitra. Politicky to může být jinak, ale právně je to především záležitost premiéra,“ zhodnotil Kudrna aktuální politickou situaci.

Připomněl, že je to právě premiér, kdo odpovídá za fungování vlády a kdo navrhuje členy svého kabinetu.

„Formálně je to problém předsedy vlády. Navrhl kandidáta na ministra a prezident ho odmítá jmenovat,“ podotkl Kudrna.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Právník Jan Kudrna

Premiér Babiš navrhl jmenovat Šmardu ministrem kultury už 31. května. Prezident Miloš Zeman ve středu oznámil, že Šmardu nejmenuje, protože podle něj není k výkonu funkce kompetentní.

Babiš ve středu Novinkám řekl, že situaci bude řešit příští týden po návratu z dovolené. Chce se sejít s prezidentem i s Hamáčkem.

Ústavní žaloba jako páka na Zemana

Část politické scény vyzývá Babiše k tomu, aby na Zemana podal kompetenční žalobu. Podle ústavního právníka Kudrny to ale není na místě.

„Situace je kompetenčně naprosto jasná, je jasně řečeno, že premiér navrhuje ministra k jmenování a prezident jmenuje. Potom je tady spíše možnost ústavní žaloby pro hrubé porušení ústavního pořádku,“ nastínil Kudrna, jaké má Babiš na Zemana páky.

Ve Sněmovně momentálně leží ústavní žaloba na Zemana za hrubé porušování Ústavy. Žalobu iniciovali senátoři, kteří prezidentovi vyčítají osm různých prohřešků z minulosti.

Podle Kudrny by možná v tomto případě bylo lepší, kdyby vznikla takzvaná jednostkutková ústavní žaloba, která by se týkala pouze nejmenování ministra kultury.

Babiš ale dlouhodobě opakuje, že nechce jít s prezidentem do sporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám