Hlavní obsah

Pavel Juříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Bývalý viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, předseda představenstva a generální ředitel firmy Brano, člen hnutí ANO. V říjnových volbách 2017 do Poslanecké sněmovny byl za ANO zvolen poslancem.

Juříček se narodil 29. října 1956 v Brně. Z politických důvodů nemohl studovat na střední škole, a proto se nejprve vyučil jako frézař. Později absolvoval obor strojírenská technologie na Fakultě strojní Vysokého učení technického v Brně a v roce 1998 získal doktorát z ekonomických věd.

V České republice podniká víc než 25 let, z lokální firmy vybudoval nadnárodní společnost Brano Group, která dodává autodíly do celého světa a do všech světových značek. Do Brano Group nastoupil v roce 1982 jako technolog, později prošel několika pozicemi. Roku 1990 odešel z firmy na dnešní Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava, kde pomáhal zakládat katedru podnikání a managementu.

Po dvou letech se však do Brana opět vrátil, a to jako výrobní ředitel. V roce 1995 se stal generálním ředitelem. V únoru 2007 získal ocenění Podnikatel roku 2006.

V letech 2011 až 2017 působil jako člen představenstva a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Od roku 2004 se rovněž angažuje jako viceprezident Sdružení automobilového průmyslu. Působí či působil jako člen správní rady Technické univerzity v Liberci, školské rady Střední školy průmyslové a umělecké Opava, vědecké rady Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava, průmyslové rady Fakulty strojní VŠB-TU Ostrava, Výzkumné rady Centra rozvoje strojírenského výzkumu a Akademického sněmu Akademie věd ČR.

Na národní úrovni hájil zájmy zaměstnavatelů zejména v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje, kde je také členem senátu Akademie věd. Pavel Juříček se aktivně podílí na změnách vzdělávacího systému, který by se měl posunout k větší praktičnosti oborů. Je spoluautor duálního vzdělávacího systému.

V roce 2016 vstoupil do hnutí ANO, ve kterém předsedá Oblastní organizaci Opava. Po volbách 2017 se stal za ANO poslancem. V roce 2018 byl pak za ANO zvolen zastupitelem města Opava.

Juříček by rád ve Sněmovně prosadil „správné hospodaření” na všech úrovních včetně krajů a obcí. Jeho další prioritou je důraz na technické, přírodovědné a jazykové vzdělávání ve školách. Současný zapouzdřený politický systém chce obohatit svými schopnostmi a zkušenostmi z celého světa. Heslo „nebát se a nekrást” chce prosadit ve všech sférách politické činnosti.

Články k tématu

Poslanec za ANO podal stížnost na Maláčovou

Kontrolní akce Férová práce zaměřená na dodržování zákoníku práce, jíž se účastnila i ministryně Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický, byla...