Hlavní obsah

Jaroslav Faltýnek

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Jaroslav Faltýnek se narodil 28. dubna 1962 v Prostějově, má za sebou spoustu let práce v politice i obchodu. Byl jedním ze zakládajících členů Zemědělské strany v roce 1990. Poté, co se strana rozpadla, byl téměř 18 let v ČSSD. Poté přešel k hnutí ANO Andreje Babiše, ve kterém byl předsedou poslaneckého klubu a 1. místopředsedou. Je poslancem.

V obchodním sektoru se angažoval od roku 1984. Od roku 2001 působí ve společnosti Agrofert. Začínal jako člen divize a roku 2007 se stal členem představenstva. Úzkou spolupráci s Andrejem Babišem navázal i ve straně hnutí ANO 2011.

V roce 2012 vystoupil z ČSSD, jak sám řekl: „Na žádost svého šéfa.” A stal se členem hnutí ANO 2011. Tam byl vybrán jako místopředseda strany a posléze zastával funkci předsedy jeho poslaneckého klubu. Často se objevoval i jako zdatný řečník při prezentaci strany.

Než se dopracoval do této pozice, byl zvolen již roku 1994 jako zastupitel města Prostějov. Tuto funkci obhájil ve všech následujících komunálních volbách. V letech 2006 až 2012 působil ve funkci radního. Dále byl zvolen jako zastupitel Olomouckého kraje a to mezi léty 2000 - 2004 a po krajských volbách v roce 2008.

Kauza Čapí hnízdo

V srpnu 2017 požádala policie Sněmovnu o vydání Faltýnka spolu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem k trestnímu stíhání v případu farmy Čapí hnízdo kvůli podezření z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun. Sněmovna 6. září svým hlasováním žádosti policie vyhověla. Babiš i Faltýnek hlasovali pro své vydání. V květnu 2018 rozhodl státní zástupce Jaroslav Šaroch o zrušení trestního stíhání Jaroslava Faltýnka.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 byl lídrem hnutí ANO v Kraji Vysočina a obhájil svůj mandát poslance. V roce 2017 se stal staronovým předsedou Poslaneckého klubu hnutí ANO 2011.

V komunálních volbách v roce 2018 obhájil za ANO post zastupitele města Prostějov, kvůli pracovnímu vytížení však na ustavujícím zastupitelstvu na mandát rezignoval. Na V. sněmu hnutí ANO opět obhájil post 1. místopředsedy hnutí jakožto jediný kandidát.

Na jaře 2019 se dostal do centra pozornosti kvůli tendru na výběr mýta. Policie u něj provedla domovní prohlídku. Prověřovala Faltýnovy schůzky s šéfem firmy Kapsch Karlem Feixem a předsedou ÚOHS Petrem Rafajem. Faltýnek sám nebyl z ničeho obviněn.

Na post 1. místopředsedy ANO pak rezignoval v roce 2020 po skandálu, kdy i přes přísné protikoronavirové restrikce zahrnující návštěvu restauračních zařízení, byl vyfotografován jak opouští restauraci bez nasazené roušky. Kauza postihla i Romana Prymulu, tehdejšího ministra zdravotnictví, kterého tato schůzka s Faltýnkem stála post ministra.

Ve volbách 2021 byl zvolen poslancem, neúspěšný byl naopak v komunálních volbách o rok později, tehdy kandidoval do zastupitelstva Prostějova.

Články k tématu