Hlavní obsah

Jiří Bláha

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz
Článek

Vyučený autoklempíř a muzikant rozjel po roce 1989 podnikatelskou dráhu v pekařském odvětví. Začínal s pečením kremrolí a postupně se vypracoval na jednoho z největších cukrářů na Liberecku. Začátkem roku 2017 kývl na nabídku Andreje Babiše a jako nestraník vedl kandidátku hnutí ANO v Libereckém kraji. Do Sněmovny jej dostalo skoro pět tisíc preferenčních hlasů.

Jiří Bláha se v roce 1961 narodil v Liberci. Vyučením autoklempíř rozjel v 80. letech profesionální hudební kariéru, tu ale po revoluci ukončil a začal se věnovat cukrářství. Původně nastoupil do pekáren jako brigádník, krátce poté začal ve svém panelákovém bytě s vlastním pečením.

Malé podnikání se z domu v Hodkovicích nad Mohelkou rozšířilo ve velkou síť pekáren a cukráren. V současnosti Bláha na Liberecku zaměstnává stovky lidí a přímo v Liberci má velké plány: odkoupil bývalé obchodní centrum Delta, které předělává na gastronomické centrum.

Kromě Liberce má prodejny například i v Novém Boru. Bláha rovněž založil basketbalový klub Kondoři Liberec. V roce 2010 se stal živnostníkem roku.

Do politiky vstoupil na pozvání Andreje Babiše. Bláha kývl na jeho nabídku vést v Libereckém kraji hnutí ANO do voleb. Jako lídr tamější kandidátky získal jisté místo ve Sněmovně.

Bláha je ženatý a má dvě děti.

Články k tématu