Hlavní obsah

Vláda absolutně zavírá hranice

Novinky, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Vláda od pondělní půlnoci zavírá hranice České republiky. Do země se nedostanou cizinci bez trvalého nebo přechodného pobytu, Češi až na výjimky nebudou smět vycestovat do zahraničí. V pátek o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Tisková konference po jednání vlády Video: Novinky

 
Článek

„Zavádíme a nařizujeme v účinnosti od 16. března 0:00 zákaz vstupu pro všechny cizince s výjimkou cizinců s přechodným nebo trvalým pobytem. Vláda rozhodla, že zakazuje občanům ČR a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem vycestovat z území ČR,” řekl v pátek premiér.

„Je to velmi tvrdé opatření, ale může zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru,” doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Pro zákaz vycestování je možné stanovit výjimky, jsou uvedeny na webových stránkách ministerstva vnitra. Výjimku budou mít například řidiči kamionů, autobusů, vlaků či příslušníci záchranných sborů.

Lidé, kteří pracují v příhraničí do 50 kilometrů od českých hranic, do práce nadále jezdit mohou.

Vláda také nařídila povinnou karanténu pro všechny, kdo se vrátí ze zemí, do nichž byl v rámci nouzového stavu zakázán vstup. Doposud karanténa platila pouze pro lidi vracející se z Itálie.

Za rizikové oblasti vláda vedle Číny, Jižní Koreje, Íránu a Itálie označila rovněž Španělsko, Rakousko, Německo, Norsko, Švédsko, Francii, Belgii, Nizozemsko, Dánsko, Velkou Británii a Švýcarsko.

Na lidi, kterých se týkají výjimky a pracují například v příhraničí do vzdálenosti 50 kilometrů, se nevztahuje nařízení o karanténě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru

Vláda také od soboty 6.00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a infocentrech, dále venkovních i vnitřních sportovištích s účastí více než 30 lidí.

Od sobotní  půlnoci vláda zakazuje návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězňům bude umožněno více telefonovat s příbuznými a změní se systém doručování balíků.

Po dobu trvání nouzového stavu vláda nařizuje všem denním stacionářům pozastavení činnosti. Nouzový stav byl vyhlášen ve čtvrtek po dobu 30 dní.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

Zavedená opatření zahrnují zákaz konání akcí s účastí více než 30 osob, uzavřela se fitness centra a další provozovny, restaurace musí zavřít ve 20.00, je omezen pohyb přes hranice. Obchody zatím zůstávají otevřené, v provozu jsou i školky a funguje i MHD.

Přehledně: Jak je na tom váš kraj a okres v počtu testovaných a nakažených

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví spustilo ve čtvrtek večer nový web ke koronaviru. Lidé tam najdou aktuální statistiky, vydaná opatření proti nákaze a další informace.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám