Hlavní obsah

Tahle debata je nechutná. Babiš se přel s pirátkou, zda má Česko nejvíce mrtvých

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Má Česká republika v přepočtu na obyvatele nejvíce mrtvých na covid-19 v Evropě? O to se ve čtvrtek při interpelacích přel premiér Andrej Babiš (ANO) s poslankyní Olgou Richterovou (Piráti). V závěru debaty premiér zvolal, že taková debata je nechutná a že dělá vše proto, aby zachránil každý jeden život.

Článek

„Máme největší počet mrtvých z okolních států. U nás zemře skoro 70 lidí denně, což je několikrát více než v okolních státech. Ale od vás zaznívají i taková vyjádření jako já nic, to virus. Ale za vaší vlády se stalo, že máme nejvíce mrtvých v Evropě,“ vmetla premiérovi Richterová.

Česko je černá tečka na koronavirové mapě světa

Domácí

Richterová se opírala o graf z 21. října, který ukazoval, kolik lidí v Česku zemře v přepočtu na počet obyvatel. Podle údajů deníku The New York Times je Česká republika v počtu úmrtí lidí s nemocí covid-19 v pořepočtu na obyvatele za uplynulý týden na druhém místě ve světě za Argentinou. Spolu s Černou Horou má shodně 5,3 úmrtí za posledních sedm dní na každých 100 000 obyvatel a první Argentina 5,8 úmrtí. Ze zemí Evropské unie je tak na tom Česko nejhůře. Za středu je prozatím hlášeno dalších 69 obětí.

Po premiérovi chtěla Richterová vědět, jak chce aktuální situaci veřejnosti vysvětlit. „Kolik těch mrtvých musí být, abyste se omluvil, že jste ještě v září šířil bludy?“ ptala se ho.

Babiš: Manipulujete informace a lžete 

Premiér vzápětí vytáhl vlastní statistiku. „Vy manipulujete informace a lžete tady. Velká Británie má 44 tisíc, Itálie 33 800 a Švédsko například přes 10 tisíc. U nás zemřelo bohužel 1739 lidí. Takže tohle je normální sprostá lež,“ reagoval Babiš.

Pěkně prosím, berte to vážně. Za dnešek bude až 15 000 nakažených, řekl Babiš

Domácí

„Váš graf je vytržený z kontextu. Tahle debata je nechutná. Děláme vše proto, abychom zachránili každý život,” dodal premiér.

Jeden o koze, druhý o voze

Oba politici se přitom bavili jeden o koze a druhý o voze. Zatímco Richterová se opírala o graf, který zohledňoval smrtnost na covid-19 v určitém časovém období, konkrétně za poslední týden, premiér operoval počtem zemřelých od začátku pandemie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová

Podle mezinárodního srovnání celkového počtu úmrtí za dobu epidemie v přepočtu na obyvatele je Česko ze 27 zemí EU na 11. místě s 16 úmrtími na každých 100 000 obyvatel. Tzv. smrtnost, tedy podíl zemřelých na počtu nakažených, je v Česku podle dat Univerzity Johnse Hopkinse jednou z nejnižších v EU. Doposud v Česku zemřelo 0,8 procenta lidí z celkového počtu nakažených. V EU je na tom lépe jen Slovensko s 0,3 procenta.

Na druhou stranu ale počet zemřelých v souvislosti s covidem-19 v ČR v posledním období prudce stoupl, jen za říjen už je obětí více než za celé období od března do září.

Reklama

Výběr článků

Načítám