Hlavní obsah

Pěkně prosím, berte to vážně. Za dnešek bude až 15 000 nakažených, řekl Babiš

• Aktualizováno
Novinky, alt

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na lidi, aby dodržovali opatření, která vláda ve středu poněkud nečekaně přijala. Premiér to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Předpokládá, že podle středečních průběžných čísel (8840 nakažených do 18. hodiny), se dá za středu očekávat přírůstek kolem 15 tisíc nakažených. V úterý jich přitom bylo necelých 12 tisíc.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš na středeční tiskové konferenci

Článek

Babiš v rozhovoru připustil, že vláda udělala chyby, podobně jako dřív je ale spojil hlavně s rozvolňováním opatření.

„Udělali jsme chyby, protože jsme podlehli tlaku rozvolňování, že jsme přestali v létě nosit roušky. Všichni jsme měli pocit, že ten vir odešel, chyb se nadělalo vícero,“ řekl Babiš.

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Koronavirus

Doplnil, že chce, aby se lidé začali chovat stejně jako za první vlny, nyní to tak prý není. „Pěkně prosím, aby to lidé vzali, že je ta situace vážná,“ poznamenal.

Připomněl, že laboratoře provádějí stále více testů – za úterý jich bylo provedeno přes 40 tisíc, 30 procent z nich odhalilo nákazu.

Opatření nefungují

V TV Nova pak Babiš přiznal, že současná opatření nefungují. Co má kabinet dál v plánu, pokud by ani lockdown čísla zásadně nesnížil, neuvedl.

Zemanův ceremoniál 28. října asi nebude, řekl Babiš

Domácí

Aktuálně s koronavirem v Česku bojuje skoro 118 tisíc lidí. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přišel ve středu večer s modelem, který při současné rychlosti šíření covidu předpokládá první listopadový týden 205 000 a druhý listopadový týden 330 000 nakažených.

Modely vycházejí z toho, že reprodukční číslo R, které zrcadlí, kolik lidí průměrně nakazí jeden infikovaný, bude mít stejně jako nyní hodnotu 1,36.

Vláda zavřela obchody. Tyto mají výjimky

Ekonomika

Vláda ve středu zavedla tzv. lockdown, omezila pohyb lidí na cesty do práce, na nákupy, či do přírody. Nijak ovšem neomezila vzdálenost, na kterou tyto cesty mohou probíhat.

Omezila také setkávání lidí – s výjimkou členů domácnosti se venku mohou pohromadě pohybovat maximálně dva lidé z různých domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám