Hlavní obsah

ON-LINE: Sněmovna neprodloužila nouzový stav

• Aktualizováno

Sněmovna podle očekávání odmítla vládě ANO a ČSSD prodloužit současný nouzový stav. Kabinet tak podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude muset vyhlásit nový, stane se tak zřejmě ještě večer. Páteční jednání Sněmovny Novinky sledovaly v on-line reportáži.

Živě: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

18:20 - Sněmovna neprodloužila nouzový stav na žádost menšinové vlády ANO a ČSSD o dalších 30 dnů.

18:08 - Debata rozčílila i lidovecké poslance Marka Výborného. „Premiér je bohužel srab a chce se schovávat za Sněmovnu. Vůbec jsme tady již dvě hodiny nemuseli sedět,“ řekl.

Jak budou Češi cestovat z domova: Čestné prohlášení a účet za plyn v kapse

Domácí

17:57 - „Poslanci za klub KSČM budou proti prodloužení nouzového stavu, podle nás nebyl v souladu s ústavním pořádkem,“ prohlásila na plénu komunistka Miloslava Vostrá.

17:39 - Slova se chopil nový člen Sněmovny, poslanec za TOP 09 Jan Jakob „Já jsem tu jeden měsíc a jeden týden a musím říct, že už toho mám dost. Čekal jsem ledaco, ale takovou vládní bezradnost a chaos nikoli,“ prohlásil.

Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát. Sklidil ovace vestoje

Domácí

17:15 - Ve Sněmovně vystoupila i šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). „To, co jsme vždy považovali za všední, se stalo vzácným. A to, co nám bylo cizí, se zase stává běžnou součástí naších životů. V tuto chvíli se zraky lidí upírají na vládu. A já tu nebudu tvrdit, že jsem přesvěcena o správnosti všech kroků, ke kterým jsme v téhle turbulentní době přistoupili,“ uvedla na plénu.

16:45 - „Teď potřebujeme, aby se občané, kteří jsou frustrováni, chovali tři týdny jako v březnu 2020. Kdyby se nám to společně povedlo, tak jsem přesvědčen, že budeme schopni to zásadně zvládnout a nedojde ke kolapsu našeho zdravotnictví, a už jsme na hraně. Vir se změnil, je agresivnější,“ apeloval Babiš a hájil nový nouzový stav.

Nemocnice v centru Prahy potřebuje rekonstrukci kyslíkové stanice. Vyhlásila sbírku

Koronavirus

„Pokud to hlasování nedopadne, tak ihned po hlasování svolám vládu a nouzový stav vyhlásíme. Protože ho zkrátka potřebujeme. Pevně věřím, že to lidé pochopí, že je to jediné řešení, abychom se vrátili do normálu“ prohlásil.

16:41 - Premiér přiznává chyby, kterých se vláda dopustila v uplynulých měsících. „Po Vánocích jsme rozvolnili, asi jsme neměli. Vláda špatně komunikovala některá opatření,“ vypočítával Babiš. „Xkrát jsme selhali, ale to neznamená, že jsme do toho nedali maximum. Od února pracujeme neustále a bojujeme, abychom ochránili životy našich občanů,“ pokračoval premiér.

16:35 - Babiš se ve svém proslovu vrací k začátkům epidemie. Zmiňuje matematický model „toho, kdo přišel, ale když měl přijít v létě, tak už nepřišel“, jedná se o Pavla Řeháka, exředitele České pojišťovny, který loni na jaře ukázal vládě modely a otevřel členům vlády oči. Premiér se také vrací k tomu, jaká soudržnost mezi Čechy byla během první vlny.

Babiš kritizoval ministerstvo zdravotnictví za přístup k novým lékům proti covidu

Domácí

16:29 - Na řadě je bod týkající se posvěcení nového nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) vzal zpět žádost o revokaci usnesení současného nouzového stavu, tak jak žádala opozice včetně komunistů. Stále však podle něj trvá žádost na prodloužení stavu do 31. března.

„Jsme přesvědčeni, že jsme to vyhlásili správně,“ doplnil Babiš.

16:25 - Poslanci v dílčím hlasování vybídli vládu, aby po skončení současného nouzového stavu, který je do soboty 27. února, kvůli zhoršující se epidemické situaci v důsledku šíření nakažlivějších mutací požádala o nový nouzový stav. Ten současný stav považují za totiž za vyhlášený protiústavně.

15:56 - Poslanec komunistů Leo Luzar se dotazuje ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), jak bude stát přistupovat k lidem, kteří prodělali covid-19 a mají protilátky, či zda se něco změní například pro naočkované zdravotníky. „Musí chodit ve skafandru a nosit respirátor, když jsou očkovaní,“ ptal se Luzar.

Landa vyrazil jednat s Babišem. Vláda se chová totalitně, míní

Domácí

Zajímá se také o dopady osvětové kampaně na očkování proti covidu. „Žádám vás, pane ministře, abyste začal každý den dělat třeba čtvrhodinovou osvětu před hlavním vysíláním,“ vyzval Luzar Blatného.

15:41 - Podobně se vyslovila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Za jediný možný postup považuji, že nebudeme vůbec hlasovat o prodloužení tohoto nouzového stavu. Dojde naopak k tomu, že bude nový nouzový stav vyhlášen vládou,“ řekla. Premiéra Andreje Babiše (ANO) také vyzvala, aby se kvůli nedůvěře občanů, že nás vyvede z krize, upozadil.

15:30 - Se stanoviskem klubu ODS vystoupil na plénu Martin Kupka. „Dosavadní boj s covidem selhává, opatření nefungují. Vláda se chce opřít o řešení, které je velmi pravděpodobně protiústavní. Varujeme před tímto krokem,“ prohlásil na plénu.

Narážel tím na fakt, že byl nynější nouzový stav vyhlášen na základě žádosti hejtmanů poté, co ho odmítla prodloužit Poslanecká sněmovna. Platit má pak nejdéle na základě rozhodnutí Sněmovny do 27. února. „Současné prodloužení nouzového stavu znamená prodloužení stavu, který je problematický,“ dodal.

15:17 - „Všichni jsme zodpovědní za to, jak jsme na tom. Je na nás poslancích, aby jsme přesvědčili lidi, ať opatření dodržují,“ prohlásil poslanec ANO Jiří Bláha.

15:09 - Komunistu Zdeňka Ondráčka na plénu zajímalo, co se od začátku týdne změnilo. To totiž ještě vláda považovala za dostatečný pandemický zákon, který měl nahradit po 27. únoru nouzový stav. Ve středu však vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že zákon nestačí a pro boj s epidemií je i nadále potřeba nouzový stav, který umožní omezení pohybu lidí.

Opozice nechce prodloužení nouzového stavu, vláda má vyhlásit nový

Domácí

14:41 - Podobný názor na nouzový stav má i šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „Vláda by měla zvážit nový nouzový stav, který bude vycházet ze změny pandemické situace,“ uvedl.

V rámci nového nouzového stavu by vláda měla podle něj odůvodnit, jak se situace zhoršila. „Současně by mělo být upraveno, jaká práva se omezují a jaké povinnosti se stanovují nad rámec toho, co je možné podle pandemického zákona,“ dodal Michálek.

14:34 - Předseda KSČM Vojtěch Filip vyzval vládu, aby neusilovala o prodloužení nouzového stavu, který je podle mnohých neplatný a protiústavní, ale naopak vyhlásila stav znovu kvůli jiným okolnostem.

„Žádám vládu, aby stáhla návrh na revokaci minulého usnesení. Přeju si, abychom lidem dali novou naději, která jim umožní vidět pomyslné světlo na konci tunelu,“ prohlásil Filip.

Filip: Chceme jednat o novém nouzovém stavu, ne o prodloužení stávajícího

Domácí

Mimo jiné také zkritizoval vládu za nejasné plány či projekt testování ve školách. Pustil se také do ministra školství Roberta Plagy (za ANO) či šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD).

„Pokud pan ministr není schopen zajistit testy do škol, tak by ho měl možná pan premiér vyměnit,“ řekl Vojtěch na adresu Plagy. U Petříčka mu vadí jeho údajná nečinnost při vyjednávání s ostatními státy o opatřeních. „Jednal s nimi vůbec, nebo to nechal na premiérovi? Nevím, co dělal,“ dodal.

14:25 - Ve Sněmovně vystoupil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten řekl, že jeho resort na vládě navrhne omezit pohyb lidí na katastr obce místo původní verze jednoho kilometru od bydliště.

Jak budou Češi cestovat z domova: Čestné prohlášení a účet za plyn v kapse

Domácí

Zároveň upřesnil také podmínky, které budou případně platit pro pohyb mezi okresy. Pokud při cestě do jiného okresu využijí občané jednu z výjimek, budou potřebovat čestné prohlášení. Pokud bydlí jinde, než mají napsané v občanském průkazu, budou se moci prokázat například účtenkou za plyn.

14:16 -  Slova se chopil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na plénu mimo jiné uvedl, že počet nakažených koronavirem i po zavedení přísnějších opatření v příštích dvou týdnech stoupne na 20 tisíc denně a až poté klesne.

14:10 - Ve Sněmovně začali projednávat bod, v rámci kterého vláda informuje poslance o postupu v boji s epidemií koronaviru.

13:54 - Poslanci potvrdili senátní úpravy tzv. pandemického zákona. Návrh by měl ještě v pátek podepsat prezident Miloš Zeman.

13:26 - Sněmovna měla po řečnické přestřelce kolem chování poslance Volného přistoupit k hlasování o senátních úpravách pandemického zákona, ale kvůli technickým potížím s hlasovacím zařízením přerušila jednání do 13:43.

Pohyb bude možný jen v katastru obce, navrhne Hamáček

Domácí

13:05 - V plamenném vystoupení na Volného chování reagoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Kdyby se mě někdo ptal, proč jsme na tom špatně, a měl bych na to laicky odpověď, tak je to právě kulturní problém. Máme v sobě, porušovat pravidla, i historický vývoj k tomu vedl,“ křičel do mikrofonu sociální demokrat.

„Právě tahle bezohlednost, sprosté výrazy a nekulturnost, které se ve Sněmovně také projevují, je důvod, proč tady virus vítězí,“ pokračoval Zaorálek.

12:52 - Proti označení „prasata“ se následně ohradila Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra). „Opravdu si vyprošuji, abyste takhle tituloval lidi kolem a lidi obecně, protože ti nejvyšší neustále ukazují na veřejnosti, že kážou vodu, ale pijí víno. Ono se to dobře rozhoduje, když máte plnou peněženku,“ prohlásila u řečnického pultíku.

Do obchodu jen jeden člen domácnosti, navrhuje ČSSD

Domácí

12:44 - Poslanec Jiří Bláha v emotivním vyjádření vyčítal lidem, že nedodržují nařízení. „To, co tu dnes zažíváme, není proto, že je špatně nějaké nařízení, že jsme něco někomu neřekli, je to jenom proto, že se všichni chováme jako prasata,“ řekl Bláha.

Poslanec ANO Jiří Bláha: Chováme se jako prasata.Video: psp.cz

Bláhu zvedlo ze židle vystoupení Lubomíra Volného, který opět vystoupil bez ochrany úst a hanil vládu.

12:28 - Debata se pomalu stočila od pandemického zákona. U řečnického pultíku se kvůli způsobu vládního boje s pandemií rozčiloval Václav Klaus mladší (Trikolóra). „Za poslední rok máme schválené definity ve výši 1000 miliard korun, 20 tisíc mrtvých a nejdéle zavřené školy v Evropě. Po takovémto roce půjdeme stále stejnou cestou,“ tepal kabinet.

12:16 - Pozornost na chvíli získal poslanec ANO Milan Brázdil, který na plénu vystoupil v záchranářských montérkách. V emotivně vehementním projevu uvedl, že sám jako doktor slouží, ale naočkovat se bál, aby nečelil následným otázkám. „Mám nyní strach ze smrti. Chraňte se,“ apeloval na přítomné.

12:00 - Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Dominik Feri připomněl, že se situace změnila od prvního hlasování, kdy se počítalo s tím, že s účinností nového zákona skončí i nouzový stav. „Nerozumím tomu, proč by část opatření nešla vyhlašovat podle pandemického zákona. Proč to ministerstvo už nechce,“ ptal se.

Koronavirový příspěvek podnikatelům se zdvojnásobí na 1000 korun

Domácí

11:51 - U řečnického pultíku dále vystoupil šéf SPD Tomio Okamura. Uvedl, že jeho poslanecký klub zákon nepodpoří, protože nebyly zapracovány jejich připomínky. Mezi nimi například to, aby byla opatření vyhlašována rovnou spolu s kompenzacemi.

„Je to jinak pojmenovaný nouzový stav,“ prohlásil.

11:43 - Slovo si vzal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zopakoval, že úpravy horní komory umožní ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat širší restrikce než nynější zákon o ochraně veřejného zdraví. Senát chce opatření svázat s pandemickou pohotovostí, kterou bude moci Sněmovna ukončit nebo obnovit.

„Návrh považuji za přínosný,“ řekl poslancům a požádal je o podporu senátní verze.

11:37 - Poslanci začali projednávat tzv. pandemický zákon, který Sněmovně vrátil Senát.

11:15 - Začala schůze Poslanecké sněmovny.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Podle informací Novinek panovala na vládní schůzce s opozicí velmi nepříjemná atmosféra, kabinet nezískal podporu pro prodloužení nouzového stavu.

Piráti a hnutí STAN poté uvedli, že považují za nejlepší, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav na základě nových okolností, například šíření britské mutace koronaviru nebo zátěže zdravotnických zařízení.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření navrhla vláda opozici, aby kývla na nouzový stav

Domácí

Vláda ve středu předložila opozici v rámci prvního jednání o podpoře nouzového stavu několik opatření. Mezi nimi například povinné testování ve firmách, uzavření většiny mateřských škol, omezení prodeje i pohybu mezi kraji.

Zástupcům opozice nyní vadí, že kabinet však stále neposkytl podrobné odůvodnění jednotlivých opatření, jak slíbil. Doposud mezi důvody uvedl obecně jen zrychlování šíření nákazy koronavirem a hrozící přetížení nemocnic.

Ačkoli tak mělo jednání Sněmovny začít v 9 hodin, bylo zahájení kvůli setkání lídrů stran posunuto na 11:15.

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Domácí

Vláda tedy na čtvrtečním brífinku sice představila možné úpravy, ale jejich konečnou podobu  podmiňuje tím, jak dopadne páteční jednání. Zasednout by proto měla opět večer.

Karanténa bude opět 14 dní

Domácí

A podobně jako před uplynulými schůzemi o prodloužení nouzového stavu se před budovou parlamentu sešla i tentokrát skupinka občanů, kteří protestují proti vládnímu postupu v boji s pandemií.

Skupina protestujících před budovou Poslanecké sněmovny.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Nový stav nouze?

Šéf KSČM Vojtěch Filip řekl již ve čtvrtek Právu, že jsou komunisté, kteří několikrát prodloužení podpořili, ochotni jednat o novém nouzovém stavu, nikoli o prodloužení toho současného, který je podle nich protiústavní.

Filip: Chceme jednat o novém nouzovém stavu, ne o prodloužení stávajícího

Domácí

Odkazoval přitom na pravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který Gymnáziu Na Zatlance zakázal distanční výuku a nařídil obnovit denní formu výuky. Soud jako důvod uvedl, že příslušné krizové opatření vlády podle něj povstalo z protiústavně vyhlášeného nouzového stavu.

Rozsudek pro gymnázium: Rodiče zatím nevolají, ale školy jsou v rozpacích

Věda a školy

V případě, že by tedy vláda přistoupila k vyhlášení nového stavu nouze, mohla by tak až na 30 dní udělat bez souhlasu dolní komory. Hlasy poslanců by potřebovala až při jeho případném dalším prodloužení.

Pandemický zákon

Zástupci konzervativního trojbloku Spolu – ODS, KDU-ČSL a TOP 09 – ale mají za to, že by měla vláda pro další boj s pandemií využít pandemický zákon a případně využít nový nouzový stav, ale jen pro opatření, která jinak vyhlásit nelze.

Pandemický zákon vrátil Senát poslancům, chce úpravy

Domácí

I o tzv. pandemickém zákonu by měli poslanci v pátek opět hlasovat poté, co jej vrátil Sněmovně s úpravami Senát. Předpis umožní ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat širší restrikce než nynější zákon o ochraně veřejného zdraví. Senát chce opatření spojit s pandemickou pohotovostí, kterou bude moci Sněmovna ukončit nebo obnovit.

A i přesto, že vláda nejprve souhlasila s tím, že spolu s účinností pandemického zákona v sobotu 27. února skončí i nouzový stav, nakonec otočila. Sněmovnu tedy požádá i o zrušení příslušného usnesení a navrhne nové.

V Česku přibylo 14 457 nakažených

Koronavirus

Do návrhu programu páteční schůze by mohl být zařazen také další zákon, který navrhla horní komora změnit. Týká se bonusu k nemocenské pro lidi v nařízené karanténě, aby se jí kvůli snížení příjmů nevyhýbali. Senát prosazuje prodloužení doby vyplácení příspěvku až 370 korun denně z deseti dnů na dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám