Hlavní obsah

Miroslav Kalousek složil poslanecký mandát. Sklidil ovace vestoje

Novinky, Dominika Jeřábková
Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se v úterý vzdal poslaneckého mandátu. Již dříve avizoval, že nehodlá znovu kandidovat. V politice byl 22 let. Od kolegů napříč politickým spektrem se dočkal potlesku vestoje.

Miroslav Kalousek se vzdal poslaneckého mandátuVideo: psp.cz

 
Článek

„Vzhledem k brzkému vyhlášení termínu voleb budou další schůze (Poslanecké sněmovny) už v rámci volební kampaně. Pokládám proto za racionální, aby vystupovali dále k diskuzi dominantně ti poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů v letošních volbách, což já, jak známo, nejsem," zdůvodnil Kalousek svůj krok.

Pokud jde o jeho další pracovní angažmá, uvedl, že si nyní plánuje dát několik týdnů prázdnin a následně se rozhodne. „Ve hře je několik variant,” řekl Novinkám. Ty však již blíže nespecifikoval.

V poslanecké lavici nyní jeho místo zaplní místopředseda TOP 09 Jan Jakob, starosta Roztok a středočeský zastupitel, který bude v podzimních sněmovních volbách kandidovat. Kalousek ho označil za velmi úspěšného a zkušeného politika, kterému bude nápomocen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kalousek se na plénu Sněmovny dočkal potlesku ve stoje

Kalousek již v červenci oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách 2021 a ve Sněmovně skončí. Chtěl však participovat na vyjednávání o vzniku předvolebního bloku, který TOP 09 nakonec vytvořila spolu s ODS a KDU-ČSL.

Kalousek: Do důchodu nejdu, chci sloužit až do smrti

Domácí

Nevyloučil ani, že by mohl kandidovat v jiných než sněmovních volbách. „Rozhodně nejsem v situaci, že bych si něco v tuhle chvíli připravoval,“ řekl v prosinci.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Zároveň podotkl, že chce setrvat v TOP 09 a předávat jí své zkušenosti a znalosti. "Jsem k dispozici a nadále budu k dispozici poradním hlasem komukoliv, kdo o to požádá, koneckonců to se nebude týkat jenom TOP 09," uvedl.

Jurečka s Kalouskem dostali za porušení nařízení pokutu

Domácí

Bývalý ministr financí založil TOP 09 spolu s Karlem Schwarzenbergem, který byl spolu s ním jako ministr zahraničí v koaliční vládě Mirka Topolánka. Kalousek byl předtím i v čele lidovců, ze strany ale odešel poté, co se podle něj strana pod vedením nového předsedy Cyrila Svobody vydala po cestě na levou stranu českého politického hřiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám