Hlavní obsah

Pohyb bude možný jen v katastru obce, navrhne Hamáček

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra navrhuje omezení pohybu jen v rámci katastru obce, kde občan bydlí, uvedl v pátek ve Sněmovně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Původně chtěl omezit pohyb na jeden kilometr od bydliště, to ale neprošlo. O nových opatřeních by měla vláda rozhodovat v pátek večer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Původně chtěla vláda, aby bylo možné jít jen kilometr od domu, ale nakonec to změní na katastr obce,“ řekl Právu jeden z poslanců obeznámený s jednáním.

To následně potvrdil Hamáček ve Sněmovně. „My jsme pracovali s jedním kilometrem. Uvědomujeme si, že je to velmi razantní, takže ten návrh dozná změn, aby se lidé pohybovali jen v katastru té obce, kde bydlí,“ řekl ministr vnitra.

Uvedl, že Praha se bude považovat za jednu obec.

Jak budou Češi cestovat z domova: Čestné prohlášení a účet za plyn v kapse

Domácí

Nebudou se omezovat cesty do práce, na nákup, za péčí o blízkou osobu, k lékaři či na úřad. Lidé však budou muset u sebe mít na papíře napsané čestné prohlášení o účelu cesty. Ti, kteří bydlí jinde než na adrese trvalého pobytu, to budou muset v případě kontroly dokázat jinak, například účtenkou za plyn, řekl Hamáček.

Zajímavost
Pokud projde omezení pohybu na katastr obce, bude nejhůře postiženo 132 obyvatel obce Závist v okrese Blansko v Jihomoravském kraji, která je se svou katastrální rozlohou 44,33 ha nejmenší obcí České republiky. V posledních volbách do Sněmovny zde vyhrálo hnutí ANO.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání o podobném opatření nemluvil a nezmiňovala ho ani opozice, která s vládou o opatřeních měla jednat.

Do obchodu jen jeden člen domácnosti, navrhuje ČSSD

Domácí

Babiš zmínil, že od pondělí, pokud Sněmovna prodlouží nouzový stav, bude platit omezení pohybu mezi okresy s výjimkou pro ty, kteří dojíždějí za prací či se starají o člena rodiny.

Anketa

Souhlasíte s návrhem omezit pohyb po katastru obce?
Ano
30,9 %
Ne
69,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24051 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám