Hlavní obsah

Karanténa bude opět 14 dní

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izolace a karanténa pro lidi nakažené covidem či pro ty, kdo byli v kontaktu s nakaženým, se prodlouží na dva týdny. Řekl to po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nyní trvá deset dní.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

Dva týdny trvala karanténa už v minulosti, posléze byla zkrácena poté, co se ukázalo, že lidé už nejsou infekční právě zhruba po 10 dnech a u případně nakažených se příznaky nemoci do té doby většinou projeví.

Podle Blatného je důvodem pro prodloužení šíření jiných mutací, které mají jiný průběh nákazy a lidé mohou být déle infekční. "Tak jako jiné země, i Česká republika se vrací zpět ke 14 dnům izolace a karantény s ohledem na nově se šířící mutace," řekl Blatný.

Dvě roušky přes sebe už od pondělí nebudou stačit

Domácí

Hygienici už dříve uváděli, že budou při nařízení karantény pro kontakty pozitivně testovaného postupovat individuálně, pokud budou mít podezření na mutaci viru. Mohou nařídit karanténu bez ohledu na použití ochrany dýchacích cest v době kontaktu s pozitivním.

Za náležitou ochranu dýchacích cest se už nepovažuje improvizovaná ochrana nosu a úst například šálou, šátkem či látkovou rouškou. Lidé by měli používat jednorázovou roušku či respirátor. Neplatí už ani podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.

Vláda požádá Německo a Polsko o pomoc s pacienty s covidem

Domácí

Do karantény nemusí nyní ti, u nichž se v posledních třech měsících covid-19 už potvrdil. Od března do karantény nebudou muset ani lidé, kteří už byli očkováni oběma dávkami vakcíny a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Musí mít certifikát o očkování nebo údaje musí být zapsány v centrálním systému a nesmí mít po kontaktu s nakaženým příznaky nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám