Hlavní obsah

Opozice nechce prodloužení nouzového stavu, vláda má vyhlásit nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle opozičních stran má vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) vyhlásit nový nouzový stav na základě nových okolností, například kvůli šíření britské mutace koronaviru. Nemá ale pokračovat v tom stávajícím, který končí 27. února. Zástupci opozice to sdělili před pátečním jednáním Poslanecké sněmovny.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka po jednání zástupců vlády s opozicí.

Článek

Vláda chce, aby Sněmovna na svém pátečním zasedání zrušila své usnesení o tom, že nouzový stav končí k sobotě, a umožnila ho prodloužit do konce března.

„Nejsprávnější postup by měl být, že vláda vyhlásí nový nouzový stav na základě nových objektivních skutečností,” sdělil k tomu před schůzí předseda Pirátů Ivan Bartoš.

ON-LINE: Sněmovna neprodloužila nouzový stav

Domácí

Mezi tyto nové skutečnosti podle něj patří například nové mutace nebo zátěž zdravotnických zařízení. „Myslím, že tam byla i většinová shoda i z vládních stran,” dodal Bartoš.

„Prodlužovat nouzový stav, na který jsou již podané ústavní žaloby, není legislativně čisté. Snažili jsme se o tom vládu přesvědčit. Situace v České republice se navíc objektivně změnila, vyhlásit se má takový nouzový stav, který bude odpovídat aktuální situaci,” sdělil šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Filip: Chceme jednat o novém nouzovém stavu, ne o prodloužení stávajícího

Domácí

Podobně se pro Právo vyjádřil i šéf KSČM Vojtěch Filip. Komunisté, kteří několikrát prodloužení podpořili, jsou podle něj ochotni jednat o novém nouzovém stavu, nikoli o prodloužení toho současného, který je podle nich protiústavní.

Také koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) označila takový postup za ústavně pochybný. „Pokud se mají dělat další kroky, které nelze dělat jinak než ve stavu nouze, tak apelujeme na vládu, aby vyhlásila nový stav nouze s řádným odůvodněním,” sdělil šéf lidovců Marian Jurečka.

Nouzový stav bude, jde o formu 

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) debatu kolem nouzového stavu okomentoval tím, že diskuze není o tom zda bude, nebo nebude dále v ČR nouzový stav, ale spíše jakou formou se vyhlásí.

Vedení komunistů nechá rozhodnutí o nouzovém stavu na poslancích

Domácí

Šéf Pirátů Bartoš také zkritizoval vládu, že dosud opozici nedodala podklady pro plán boje s pandemií, jak jí slíbila. „Zdravotní situace je vážná, ale její řešení musí dávat logiku. Máme tyto materiály, když dnes máme jednat o složité situaci, ve které země je? Nemáme od vlády nic, kromě popisu situace, kterou patrně mapujeme nejen z veřejných dat dokonce do většího detailu,” napsal na Facebook.

O budoucnosti nouzového stavu by měla v pátek rozhodnout Poslanecká sněmovna. Kabinet žádá, aby dolní komora zrušila své předchozí rozhodnutí, že má nouzový stav skončit 27. února a nahradit ho má pandemický zákon.

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Domácí

Místo toho vláda chce, aby poslanci umožnili jeho pokračování do konce března, aby tak měli ministři dostatek nástrojů pro boj s epidemií.

V závislosti na stanovisku poslanců pak plánují schválit zpřísněná protiepidemická opatření. Především ke zvažovanému omezení pohybu v rámci okresů je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nouzový stav nezbytný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám