Hlavní obsah

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Praha
Aktualizováno

Vláda bude muset podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na tři týdny radikálně omezit pohyb. Zakázat by se měl pohyb mezi okresy. Zavřít by se měly i školy a školky. Sdělil to po čtvrtečním jednání vlády. Pokud budou opatření platit, pak zřejmě od 1. března.

TK po jednání vlády 25.2.2021 Video: ČTK

 
Článek

„Na tři týdny musíme radikálně omezit pohyb obyvatelstva, mutace jsou agresivnější,” sdělil premiér s tím, že na jednotkách intenzivní péče končí i mladší ročníky.

Podle Babiše je k tomu potřeba prodloužit nouzový stav, o podpoře bude v pátek ráno před schůzí Sněmovny jednat s opozicí.

Vláda dnes nic neschválí, řekla Schillerová

Domácí

„Nejpodstatnější opatření, o kterém jsme jednali, je zákaz pohybu mezi okresy,“ upřesnil premiér. Budou existovat ale výjimky, například v cestách za prací či za péčí o své blízké.

Počítá se také s uzavřením škol a školek. „Ty budou pouze pro zdravotnický personál,“ dodal Babiš. Doposud chodili do tříd žáci 1. a 2. tříd základních škol a studenti speciálních škol. Kabinet přitom naopak počítal s tím, že by se další žáci měli do škol vracet na začátku března.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření navrhla vláda opozici, aby kývla na nouzový stav

Domácí

Tvrdší pravidla zřejmě budou i pro obchody. „Významná část těch nyní otevřených obchodů dále otevřena nebude. Jedná se o tři týdny,“ nastínil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Opatření se pak podle něj zavedou nejpravděpodobněji od pondělí 1. března.

Mezi novými opatřeními by se neměl objevit zákaz profesionálního sportu. Fotbalová či hokejová liga mají pokračovat.

Definitivní opatření ale oznámí kabinet až v pátek poté, co rozhodne Sněmovna o prodloužení nouzového stavu. Ta ho naposledy prodloužit odmítla, vláda ho nakonec vyhlásila na základě žádosti hejtmanů. Vystřídat ho měl po dohodě kabinetu s opozicí nyní pandemický zákon, a to nejpozději 28. února.

Většina opozičních klubů se ale i nyní staví k dalšímu stavu nouze odmítavě, ruku by ale vládě mohli podat komunisté, kteří ji tolerují. I oni ale spíše mluví o novém nouzovém stavu než o prodloužení toho stávajícího.

Výběr článků

Načítám