Hlavní obsah

Rozsudek pro gymnázium: Rodiče zatím nevolají, ale školy jsou v rozpacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní rozsudek Městského soudu v Praze, který Gymnáziu Na Zatlance zakazuje distanční výuku, zatím bouři nevyvolal. Školským asociacím není známo, že by do škol houfně volali rodiče požadující jejich otevření či vysvětlení, jak bude ta či ona škola postupovat. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se rozsudek týká jen pražského gymnázia.

Foto: Novinky

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Rozsudek se týká jen této jedné školy. Dotčená škola má navíc v současné době jarní prázdniny, tedy to neznamená, že by se měla hned otevírat,” poznamenal Plaga a naznačil, že by příští týden po prázdninách ani toto konkrétní gymnázium nemuselo hned celé otevřít své brány studentům.

Soud zakázal pražskému gymnáziu distanční výuku

Domácí

„Pokud jsem měl možnost se seznámit s rozsudkem, týká se napadení nouzového stavu a jeho vyhlášení, ale ne toho faktu, že by mohly školy fungovat na distanční výuce. Školy nyní musejí být zavřené, protože ministerstvo zdravotnictví je může uzavřít jak na základě pandemického zákona, pokud projde, tak na základě mimořádného opatření dle zákona o ochraně veřejného zdraví,” vysvětlil.

Vláda chce omezit kontakty a zavřít i školky

Domácí

Pro Novinky potvrdil, že „zhroucení distanční výuky v celé republice rozhodně nehrozí”. „V příštím týdnu již budou školy, tedy i zmíněné gymnázium, fungovat podle pandemického zákona či dle zákona o ochraně veřejného zdraví,” doplnil.

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Domácí

Vláda by ale podle středečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) nouzový stav ráda prodloužila.

Nekontrolovaný návrat všech žáků do škol by mohl mít vážné důsledky.
Jiří Zajíček, předseda školské asociace a ředitel školy

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová ve středu Novinkám sdělila, že minimálně do její školy - pražského Gymnázia Nad Štolou - alespoň prozatím rodiče kvůli úternímu rozsudku nevolají.

Gymnázium podalo stížnost proti nařízení soudu obnovit výuku

Domácí

Podobně se vyjádřil i předseda Asociace ředitelů základních škol a ředitel Masarykovy ZŠ v Praze-Klánovicích Michal Černý. „Mně nikdo nevolá, ale nemohu mluvit za všechny kolegy. Všichni čekáme, a zřejmě i rodiče, jak to dopadne. I s ohledem na to, že Gymnázium Na Zatlance podalo stížnost ke kasačnímu soudu,” poznamenal Černý pro Novinky.

Obavy z nekontrolovaného návratu žáků do škol

„I my vnímáme dlouhodobé uzavření škol jako velmi problematické, a to především u oborů s praktickou složkou výuky,” napsal Novinkám předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček.

Otevření škol? Došlo na slova jejich zástupců, že 1. březen je nereálný

Věda a školy

Podle tohoto ředitele Masarykovy střední školy chemické v Praze se v těchto dnech připravují kroky, které by měly umožnit bezpečný návrat žáků do škol v dohledném termínu. „Nejsem právník, takže nemohu hodnotit opodstatněnost či správnost soudního rozsudku, ale s ohledem na současnou situaci jej nepovažuji za příliš šťastný a o jeho pozitivním přínosu ke konstruktivnímu řešení pochybuji,” uvedl.

„Prioritou je pochopitelně návrat žáků do škol, ale musí k němu být vytvořeny bezpečné a především udržitelné podmínky. Nekontrolovaný návrat všech žáků do škol by mohl mít vážné důsledky. Citovaný rozsudek se však týká pouze jedné konkrétní školy, nikoli celého školského systému a dalších škol. Navíc se připravuje nový pandemický zákon, který má změnit legislativní prostředí. Jak tedy reálně situace dopadne, lze jen obtížně predikovat,” shrnul Zajíček.

S Plagou jsme si to vyříkali. Odborům jde o udržitelné otevření škol, říká jejich šéf

Věda a školy

Už dříve např. šéf školských odborů František Dobšík zdůrazňoval, že je především pro „udržitelné” otevření škol - tedy aby se otevřely klidně i později, ale nemusely se brzy zase zavírat. S tímto přístupem souhlasí i spolek Učitelská platforma.

„Společnost je nyní v rozjetém vlaku, který se řítí do zdi. Pokud by následovala další vlna žalob a otevření škol pro všechny žáky, může mít pandemie nedozírné následky. Doufám, že se gymnáziu podaří právními cestami či jinými zásahy státu zabránit otevření školy,” zareagovala pro Novinky na současnou situaci předsedkyně spolku Petra Mazancová.

„Rozsudek se týká výhradně oné jedné školy, nepovede tudíž naštěstí k otevření všech škol. To by byla z hlediska současného stavu epidemie katastrofa, protože by skokově vzrostl počet nakažených, který je již nyní velmi vysoký, a s ním by narostl i počet hospitalizovaných a zemřelých,” přidal se pro Novinky i prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Kdy se školy otevřou? Nikdo neví...

V tuto chvíli se ale postupné otevírání všech škol doslova ztrácí v mlze více než kdy jindy.

Žáci se do škol nevrátí, řekl Babiš

Domácí

„Byl předpoklad, že k 1. březnu se vrátí poslední ročníky do škol. Vzhledem k této situaci to není možné. Situace je extrémně vážná,“ prohlásil ve středu Babiš s tím, že datum možného návratu dětí do škol říkat nebude - mohlo by se totiž stát, že se opět nedodrží.

Tím pádem podle Babiše neplatí ani 3. březen pro maturanty, který Plaga zmiňoval v úterý. „Nekontrolovaný” návrat se tedy opravdu nekoná...

Plaga: Otevření škol nejdříve 3. března

Domácí

Kvůli epidemii nemoci covid-19 jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám