Hlavní obsah

Prymulovo ocenění? Podle Hamáčka si metál zaslouží

Novinky, Dominika Jeřábková

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) si ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ocenění od prezidenta zaslouží. Bylo by špatně zahodit všechno kvůli jednom poklesku, uvedl v pátek v České televizi, který byl dopoledne jedním z prvních, kdo volali po Prymulově odstoupení.

Vicepremiér Jan Hamáček pro ČT24: Prymula si ocenění zasloužíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Z mého pohledu udělal pan Prymula na jaře obrovský kus práce. Takže nějakou formu ocenění si zaslouží. Můžeme se bavit o tom, zda to má být takto či jinak. Ale kvůli jednomu poklesku šmahem zahodit všechno, co pro republiku udělal? Myslím, že by to bylo špatně,“ řekl ve vysílání.

Roman Prymula. Jedinec, který jako první chtěl Čechy promořit

Domácí

Právě za zvládnutí první vlny epidemie se Prymulovi chystá prezident Miloš Zeman udělit na státní svátek 28. října nejvyšší vyznamenání, Řád bílého lva.

Hamáček zároveň podotkl, že definitivní rozhodnutí, kdo ocenění dostane, je výsostnou pravomocí hlavy státu. „O tom, koho vyznamená, rozhoduje pan prezident. Nechal bych to na něm,“ uzavřel.

Zdiskreditovaný Prymula začíná plnit i zahraniční média

Evropa

Prymulu v pátek vyzval k rezignaci premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem bylo porušení vládních opatření v souvislosti s jednáním s šéfem poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, které se uskutečnilo kolem čtvrteční půlnoci v restauraci na pražském Vyšehradě.

Magistrát si došlápne na otevřenou restauraci, která hostila Prymulu s Faltýnkem

Krimi

Sám Prymula ale na páteční tiskové konferenci uvedl, že odstoupit nehodlá, jelikož se nedomnívá, že by cokoliv porušil. Schůzka se podle něj uskutečnila v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Na místě s nimi byl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

„Nic jsem neporušil. Sám rezignovat nehodlám,” řekl novinářům. Pro tento případ již Babiš avizoval, že ministra odvolá sám. Konečné slovo ale bude mít prezident Miloš Zeman, který rozhodne o tom, zda Prymulovo odvolání přijme. Babiš na dopolední tiskové konferenci naznačil, že hlava státu má o tomto kroku pochybnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám