Hlavní obsah

Zdiskreditovaný Prymula začíná plnit i zahraniční média

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Alex Švamberk, Ivan Vilček

Také zahraniční média se v pátek věnují kauze českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který přes přísná vládní protikoronavirová omezení jednal se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem pozdě večer v zavřené pražské restauraci. Události se věnuje německá agentura DPA, americká AP i slovenský veřejnoprávní rozhlas. List The Guardian informoval i o tom, že ho premiér Andrej Babiš vyzval k rezignaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

„Český ministr zdravotnictví Roman Prymula se v pátek ocitl pod ohromným tlakem, protože zřejmě nedodržoval vlastní tvrdá pravidla kvůli koroně,“ uvedla DPA. Zmiňuje přitom článek Blesku i s fotografiemi politika bez roušky.

Citovala také Faltýnka, že se „u kávy probrala opatření“, a jeho přiznání, že jednal v rozporu s pravidly. Zveřejnila i vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka pro ČTK, že jde „o neomluvitelné selhání“, a jeho výzvu k demisi Prymuly, protože by v kabinetu neměl sedět nikdo, kdo nerespektuje vládní nařízení.

Zas tolik jsem toho neprovedl, klidně rezignuji, prohlásil Prymula

Domácí

Pozornost případu věnovala i švýcarská média, v on-linu to uvedly weby Bluewin a SRF.

Foto: Bluewin a SRF

Švýcarská média o kauze Prymula. Bluewin (vlevo) a SRF.

O případu informovala i agentura AP. Ta uvádí, že Faltýnek žádal Prymulu, aby se sešli kvůli mimořádnému zasedání parlamentu, aby projednali souhlas s plánem přivést do země vojenské zdravotníky a lékaře ze zemí NATO na pomoc s epidemií.

List The Guardian s odkazem na Radio Prague informoval o večerní schůzce v restauraci, která měla být zavřená, i to, že premiér Babiš vyzval ministra zdravotnictví, aby podal demisi, když porušil pravidla, která sám prosazoval.

V restauraci neměli Faltýnek s Prymulou co dělat. Obhajoba je v troskách

Domácí

Veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) také informovaly o aféře týkající se českého ministra zdravotnictví: „Prymula navštívil restauraci, která měla být v té době už zavřená. Bez roušky nastoupil do vládní limuzíny. Dveře mu otevřel podle pravidel zarouškovaný řidič. Ministr se jen před třemi dny chytal za hlavu, když viděl video ze soukromé párty v Praze, kde se lidé bavili bez roušek. Kritizoval je, že nedodržují pravidla, a žádal je o spolupráci. Ministr zatím nereagoval a opozice ho vyzvala k rezignaci.”

Restaurace, která pohostila Prymulu s Faltýnkem, v pátek neotevřela ani okénkoVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám