Hlavní obsah

Přehledně: Jak se mění pravidla pro nošení roušek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová

Pravidla pro nošení roušek se od 1. září mění. Lidé je budou muset nově nosit v městské hromadné dopravě či v meziměstských spojích. Nově budou povinné také na úřadech. Zůstává též jejich povinné nošení na vnitřních akcích nad sto osob. Bez nich naopak mohou lidé ke kadeřnici nebo do restaurace. Výjimky z nošení roušek mají například děti do dvou let. Novinky přinášejí seznam změn přehledně.

Foto: Profimedia.cz

Roušky budou povinné například v dopravních prostředcích, mohou je ale nařídit i ředitelé jednotlivých škol.

Článek

Kde budou roušky?

Roušky budou od 1. září nově povinné plošně ve veřejné dopravě. To se týká jak městských a meziměstských spojů, tak i taxislužeb. Dále budou muset lidé nově nosit ochranu nosu a úst na úřadech či ve volebních místnostech. Povinnost zavádí mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

V Praze budou roušky povinné i ve všech vnitřních prostorách nádražních budov či ve vnitřních prostorách Letiště Václava Havla. Povinnost nosit roušku na palubách letadel si pak podle informací Novinek upravují jednotlivé letecké společnosti samy.

Povinnost se plošně vztahuje také na všechna zdravotní zařízení, jako jsou nemocnice, ambulance, polikliniky nebo lékárny. Doposud platilo, že roušky byly nutností ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče. Nicméně třeba v Praze hygienici tuto povinnost už koncem července rozšířili na všechna zdravotnická zařízení.

Zase změna. Roušky nebudou povinné v restauracích, obchodech ani školách

Domácí

Roušky také zůstanou v zařízeních sociálních služeb, jako jsou týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory či domovy se zvláštním režimem.

Ochrana nosu a úst zůstane povinná i na vnitřních akcích s více než stovkou účastníků. To se týká například divadel, kin či koncertních sálů. Dotkne se to ale i pohřbů a svateb ve vnitřních prostorách.

Kde roušky povinné nebudou

Po revizi ze strany úřadů naopak roušky nakonec povinné nebudou v obchodech a obchodních centrech. Lidé je nemusejí mít ani ve stravovacích zařízeních – tedy v restauracích, barech nebo klubech.

Povinná nebude ochrana nosu a úst ani ve službách pro zákazníky. Ke kadeřnici, k holiči nebo na manikúru tak může zákazník bez ní.

Nařízení o rouškách je iracionální, není na tom nic zdravého, tvrdí přední pneumoložka

Domácí

Roušky nebudou nutné ani na vnitřních akcích do 100 osob a na akcích, které se konají venku. Nemusejí je mít ani lidé v posilovnách.

Studenti je nemusí nosit zatím ani ve školách. Tam by se měly nosit, pokud bude nějaký region označen na koronavirovém semaforu oranžovou barvou.

V pražských školách o rouškách rozhodli ředitelé, na každé to bude jinak

Věda a školy

Tou je nyní označena Praha, nicméně ani tam nejsou povinné. Město pouze ředitelům škol doporučilo, aby zvážili, zda a v jakých prostorách ve škole nebo při kterých aktivitách mají děti roušky používat.

Povinnost nosit roušku se nevztahuje na: 

  • děti do dvou let věku
  • osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra, kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu
  • osoby při provádění autorského díla (např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení) a osoby účinkující při tvorbě a výrobě audiovizuálního díla nebo pořadu
  • moderátory, redaktory a další osoby vystupující v rozhlasových, televizních a dalších pořadech, sportovce nebo cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod.
  • snoubence v průběhu sňatečného obřadu a další osoby tomuto obřadu přítomné a osoby činící prohlášení o tom, že spolu vstupují do registrovaného partnerství, a další osoby tomuto prohlášení přítomné
  • osoby po dobu nezbytně nutnou pro pořízení jejich portrétní fotografie, popř. fotografie novomanželů včetně společné fotografie s členy domácnosti a dalšími blízkými osobami
  • pohyb a pobyt v prostorech lázeňských a léčebných bazénů
  • osoby řídící vozidlo veřejné dopravy, kdy nejsou v přímém kontaktu s cestujícím při jeho odbavení
  • soudce, přísedící, státní zástupce, obviněné a jejich obhájce, účastníky civilních, správních a ústavních soudních řízení a jejich zástupce, svědky, znalce, tlumočníky a další osoby, o kterých tak rozhodne soud, a to v místě a době soudního řízení
  • osoby cestující v prostředcích veřejné dopravy po dobu nezbytně nutnou ke konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů
  • pacienty, jsou-li hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče
  • zdravotnické pracovníky po dobu nezbytně nutnou, je-li to potřebné pro poskytování zdravotních služeb
  • uživatele sociálních služeb v zařízeních sociálních služeb, kterými jsou týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem a v zařízeních poskytujících odlehčovací sociální služby v pobytové formě
  • další případy zřetele hodné, které stanoví poskytovatel zdravotních nebo sociálních služeb nebo ošetřující lékař pro pohyb a pobyt ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám